2006-06-26 02:50 #0 av: ThomasH

Erik Adielsson dominerade Kalmars midsommartävlingar. Han slog till med tre V75-segrar och den stora godbiten var Digger Crown i Kalmarsundspokalen. Den Stig H-tränade hästen vann på topptiden 1.11,4 trots en tung resa. - Han kändes ännu bättre idag än i Sweden Cup, sa Erik.

Erik Adielsson kom direkt från midsommarfirande på Gotland. Han avrundade helgen på bästa vis genom en snygg V75-trippel. Två av hästarna tränas av Stig H Johansson och det samspelta ekipagets framgångar fortsätter.
Digger Crown visade att han tagit segern i Sweden Cup på bästa sätt. Trots ett tungt lopp i andraspår utan rygg gick han segrande ur striden. Väl understödd av Erik som endast körde mot Spring Ray (satt i tredje par) och som lät Lutfi Kolgjini dra på för sig själv i ledningen med Vamos. Den sistnämnde tog hand om täten och drog stenhårt, 1.10 första 500 metrarna och 1.11 första varvet.
- Jag tyckte att det var Digger Crown och Spring Ray som var klassen högre än de andra i loppet. Därför lät jag "Ludde" få vara ifred framme i ledningen och köra i sitt tempo, sa Erik Adielsson.

 

"Blev ensam och slappnade av"
I utgången av sista kurvan slog Digger Crown klorna i Vamos. Samtidigt angrep Spring Ray för fullt långt ut i banan. Det hårdnade till och när mållinjen passerades var hästarna jämnsides. Längsta nosen hade dock Digger Crown som fick 175.000 kronor för triumfen.
- I sista kurvan kändes hästen fruktansvärt fin, som en retad tiger. Jag drog tussarna in på upploppet och ryckte norsken 100 kvar. Digger blev då lite ensam och slappnade av litegrann. Jag tror att det hade varit bättre om han haft häst vid sidan hela vägen.
- Det blev stenhårt och i mål och Björn och jag var inte helt säkra på vem som vann. Hästen är helt underbar, sa Adielsson.

Goop helnöjd med Spring Ray
Spring Ray sprang 1.10,2 sista varvet utan att hinna dit. Men den Håkan Olofsson-tränade hästen visade nu att han är tillbaka på allvar efter den klena insatsen i Harper Hanovers lopp.
- Hästen gjorde ett mycket bra lopp. Jag körde ett relativt snällt lopp men han avslutade riktigt fort. Han kändes lika fin som näst senast på Solvalla och kommer säkert att gå framåt ytterligare till nästa start, kommenterade Björn Goop.

Bästa chansen vann
Nästa seger för firma "Stig-Erik" kom i V75-5 genom Boudica. Erik Adielsson tryckte sig till ledningen efter ett varv och segern blev enkel till slut.
- Jag har sagt hela veckan att det här var min bästa chans och det känns skönt att få rätt. När Flemming fick ledningen brydde jag mig inte om att köra mot den eftersom jag trodde att jag skulle slå henne från "dödens".
- Men sedan när Åke kom var jag inte intresserad att behöva gå i tredjespår sista 600 metrarna och runda de andra. Flemming såg väl att jag var bestämd ut och svarade inte med sin häst när jag körde till. Det gick väldigt fort sista 500 metrarna och Boudica gjorde ett mycket bra lopp, sa Adielsson.

Inte så tokig början
Erik inledde dock med Galne Mad, tränad av Åbys Roger Z Andersson. Hästen hade inför den här starten bara två segrar och mycket galopper i raden. Erik körde resolut fram i "dödens" och plockade säkert ner ledande Kasper E. den sista biten.
- Han gjorde det jättebra. Kändes fin i värmningen och jag visste att det var en stark häst. När tempot blev långsamt körde jag fram och kände mig sedan aldrig slagen någon gång, sa Erik Adielsson.

"Agassi Hall en fantastisk häst"
Två sportsliga godbitar i övrigt var Agassi Hall och Adams Hall. Båda var storfavoriter och infriade förväntningarna på ett förstklassigt sätt. Agassi Hall kördes till ledningen efter 500 meter och vann sedan säkert, även om Johnny Takter fick påminna honom lite till slut. Vinnartiden blev finfina 1.12,1.
- Det var otroligt skönt att sätta honom när han var storfavorit. Det här är en mycket fin fyraåring, sa Johnny Takter.
- Hästen var väldigt bekväm över upploppet och blev lite hetsig när han kom till ledningen. Han kan bättre och senast var det helt annan skärpa i honom när han gick bakifrån. Jag är lite tveksam till det helstängda huvudlaget idag och tror att vi byter till nästa gång.
Tränaren Tommy B Andersson var förstås mycket nöjd efter segern.
- Det är en fantastisk häst. Han var bra som tvååring men blev sedan skadad och fick en spricka i ett ben. Det är otroligt att han har kommit tillbaka så bra som han gjort. Han springer 11- och 12-tider och det här var bara hästens 17:e start, sa Tommy B Andersson.

"Svanen" körde på safety
Adams Hall bjöd på en härlig uppvisning i Silverdivisionen, V75-6. Åke Svanstedt hade innerspår och tog en riktig safety-start med starttröge Adams Hall.
- Jag tog det säkra före det osäkra och backade bakom nummer nio för att inte bli fast, sa Svanstedt.
Tempot var högt uppskruvat i täten där norske Golden Shogun tog över taktpinnen efter 500 meter. Han inledde halvvarvet på 1.09,5 och första tusen metrarna på 1.11,3. Men strax innan varvningen gjorde Svanstedt slag i saken och sände fram Adams Hall utvändigt om ledaren. Han tryckte sedan till och övertog befälet 650 kvar och gick undan till en säker seger. Vinnartiden blev fina 1.12,3 över full distans.
- De hade fått offra en hel del framme i täten och det bet bra när jag körde till. Han mattades lite till slut men vann med huvan kvar. Det här är en häst med hög kapacitet, sa Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-07-02.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-26