2006-06-22 22:10 #0 av: ThomasH

Mannen bakom Elitloppets största skandal genom tiderna fick via pressen reda på att hans häst, Jag de Bellouet, var dopad vid segern. - Jag är chockad, säger Christophe Gallier.

Medan travvärlden förfasades över beskedet att Jag de Bellouet, än en gång, fällts för dopning, satt Christophe Gallier hemma i Le Loreur i norra Frankrike och sökte information.
- Jag vet ingenting och är chockad. Ingen har pratat med mig förutom de journalister som har ringt. Det normala i Frankrike är att någon från förbundet kommer hit och undersöker och pratar med mig. Hur fungerar det i Sverige? Varför får jag inte förklara mig?, säger Gallier.

 

 "Ett helt vanligt medel"
Proverna efter finalen visade på förekomst av diklofenak, en smärtstillande och antiinflammatorisk substans som kan injiceras in i kroppen. Christophe Gallier hävdar att hästen behandlats med så kallad mesoterapi, en behandlingsform jämförbar med akupunktur, tio dagar före Elitloppet och på så sätt fått i sig substansen. Något som är tillåtet i Frankrike.
- Efter tio dagar kan man inte hitta några spår i hästens kropp. Det är ett helt vanligt medel, säger Christophe Gallier.
 Anser du att du är oskyldig?
- Oskyldig och oskyldig. Har hästen haft i sig det här medlet och reglerna i Sverige förbjuder det så är det väl så. Men i Frankrike hade det varit okej och det är ett klassiskt läkemedel.

 "Förändrar ingenting"
Peter Forssberg är överveterinär på STC, Svenska Travsportens Centralförbund. Han menar att Galliers förklaring inte kan uteslutas, men att det inte förändrar något. Jag de Bellouet var dopad och därmed ska han diskvalificeras.
- Fortfarande är det tränaren som är ansvarig. De här punkterna som Jag de Bellouet har haft på rumpan är ju ett tecken på att något har sprutats in. Den schweiziska veterinär som de använder har tidigare sagt att "vi injicerar något, men det är inget som kommer att synas i dopningskontrollen", säger Peter Forssberg.
I Sverige är medlet, diklofenak, tillåtet 14 dagar före start. I Frankrike, däremot, finns det ingen karenstid utan det är okej bara medlet har försvunnit i kroppen före loppet.
- Redan där har Gallier gjort ett brott i okunskap. Men för alla parter, även för Gallier, vore det skönt om deras förklaring är riktig. Då kan han vara behjälplig i utredningen, säger Peter Forssberg.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-06-29.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-22