2006-09-04 22:31 #0 av: ThomasH

Lopp i Malmö i lördags och i Stockholm på onsdag, kallbloden börjar ta plats i storstäderna. - Kallbloden behövs. Det är inte bara spets och slut utan det är ofta körning i tre spår hela loppet, säger den framgångsrike kallblodstränaren Jan-Olov Persson.

Perssons store stjärna Järvsöfaks ska under loppet av en vecka starta både på Jägersro och Åby. Det är en liten turné för att låta publiken se fenomenet, och det uppskattas av publiken.
- Det var helt otroligt på Jägersro i lördags. Det var ett grymt drag. Under loppet applåderade de hela tiden och sedan fick jag gå till publikplatserna och signera femhundra affischer, säger Persson.

 

Femteplatsen en framgång
Dagen efter var det dags för Perssons varmblod Titan Gold att starta i Derbyt på Jägersro. Persson själv hade däremot flytt fältet, han hade åkt till Norge för att starta Faksen J:r i det norska kallblodsderbyt. Det blev ingen viktoria för någon av hästarna, båda blev femma. För Titan Gold var det en framgång, för Faksen var det en liten missräkning.
- Femteplatsen på Jägersro var mer än positivt och jag är väldigt glad för det. Däremot hade jag väl hoppats på lite mer i Norge. Men det är fem hästar som höjer sig över mängden och nu var Faksen J:r lite sämre än vanligt. Då går det inte att vinna.

Fyra raka tvåor - seger nu?
På onsdag ska Jan-Olov Persson köra Klack Jo åt Bollnäsamatören Jessica Olsson. Hingsten inledde året med sju raka segrar men sedan dess har vinsterna uteblivit och nu är det fyra raka andraplatser som står i programmet.
- Allt är bra med Klack Jo. Han har tjänat mycket pengar nu och kommit hårdare till men han har slagits i toppen hela tiden. Det är svårt att säga varför han inte har vunnit men jag tror inte att vinnarinstinkten har försvunnit i alla fall. Däremot är det väldigt svårt att säga hur det går på onsdag. Det är många bra hästar med i loppet, bland annat Lundås Emelie på start. Men jag tycker att han ska vara med och slåss om segern, säger Persson.

- Roligare lopp med kallblod
Jan-Olov Persson har genom åren gjort sig känd som en expert på att träna fram framgångsrika kallblod. Han tycker det är positivt att kallbloden nu får vara med och tävla på storbanorna också.
- Det är jättebra och jag tror att publiken tycker det också. I de vanliga loppen är det ju ofta så att en favorit får ta ledningen och sedan händer inget mer. När kallbloden tävlar är det ofta körning i tre spår stora delar av loppen och det händer mer. Det är väl mycket roligare för alla, det klagas ju så mycket på att loppen är tråkiga hela tiden, avslutar Persson.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-09-11.

 

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-04