2006-06-14 01:50 #0 av: ThomasH

Kouvolas sportchef drömde om ett supermöte mellan Passionate Kemp och Conny Nobell. Han fick det han önskade - och så otroligt mycket mer. - Matchen mellan Max Flukt och Jag de Bellouet är som en rejäl bonus för oss, säger Arto Hytönen.

På lördag smäller det inte i järnvägsknuten Kouvola. Det exploderar. Aldrig har Kymi Grand Prix varit i närheten av att kännas lika hett, lika laddat, lika sprängfyllt av hästar som var och en har en historia och en framtid värdigt en egen talkshow i tv. På lördag ställs den franska elitloppsvinnande kannibalen, Jag de Bellouet, mot den svenska sagohästen och världsrekordsinnehavaren Max Flukt.
- Det pratas trav överallt här i stan och mediepådraget är enormt. För mig innebär det många sena nätter på jobbet, men med den här startlistan är det bara en ren glädje, säger Arto Hytönen, sportchef för travbanan i Kouvola och mannen bakom årets imponerande startfält.
 Hur lyckades ni egentligen få hit Jag de Bellouet?
- För det första var Christophe Gallier, som liten och okänd tränare, här i Kouvola och körde 2002. Då trivdes han med besöket och upplägget på tävlingarna. Den andra anledningen är att vi har tillgodosett Galliers krav, ett jetplan från Deauville med plats för sex hästar. Det är samma plan som Solvalla använde när Jag de Bellouet startade i Elitloppet.

 

 Fest på militärfältet
Redan på fredag eftermiddag drar det stora kalaset igång. Då landar planet med Jag de Bellouet, Kito du Vivier, Max Flukt, Bat Boy och Conny Nobell på ett militärflygfält utanför Kouvola.
- Tidigare år har mellan 1500-2000 personer mött hästarna när de landar och det blir knappast färre nu. Hästarna kommer att presenteras en efter en och få stora applåder, säger Arto Hytönen.
 Hur många åskådare hoppas ni få se på lördag?
- Det tidigare publikrekordet är på 7 900 personer, och slår vi inte det nu gör vi det aldrig. Jag tror och hoppas på över 12 000 åskådare men de allra största optimisterna talar om över 20 000.
 Hur väl känner det finska folket till Max Flukt?
- De allra flesta vet nog inte så mycket. Men runt en häst som radar upp segrar skapas det mystik. Sedan att Jorma Kontio, som är en stor profil i Finland, ska köra gör det extra intressant.
 Kommer det någonsin att köras ett bättre travlopp i Kouvola?
- Det går inte att svara på. Men helt klart känns det här årets startfält oslagbart.

 Pär Andersson
 Petri Johansson


Bilden publicerad t o m 2006-06-20.

Av: Pär Andersson
 Petri Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-13