2006-09-30 02:19 #0 av: ThomasH

Hans Karlsson har bra snurr på stallet och går mot ett riktigt starkt år som travtränare. På lördag startar han två hästar i V75 på Solvalla. - Både Chogo och Twigs Kayo ska streckas, säger Örebrotränaren.

Chogo har alltid tävlat mycket bra och karriärens 30 starter har inbringat 15 segrar. För tillfället ståtar han med tre raka segrar och senast klev han ifrån till en överlägsen seger trots att han tvingats öppna tufft för att komma till ledningen.
- Chogo har höjt sig ett snäpp i år och gjort flera bra lopp under en längre tid. Utvecklingen kom naturligt. Han fick en liten paus efter fyraåringssäsongen och växte till under vintern, säger Karlsson.
Är Chogo stallets bästa häst i dagsläget?
- Han är i hårt konkurrens men det klart att han är en av de bästa. Men det är svårt att säga vem som är bäst. Det beror på vad man lägger i uttrycker.
Hur högt upp i klasserna tror du att han kan gå?
- Genom Silver tror jag att han går. Det är hårdheten som avgör och han har vad som krävs för att klara sig i Silver. Om han kan gå hela vägen och klara sig även i Guld är omöjligt att ha någon uppfattning om men jag hoppas att han har en växel till och kan höja sig ytterligare ett snäpp under nästa säsong.
Hur länge får han starta på den här säsongen?
- Det beror helt på resultatet i de närmaste starterna. Han får starta på så länge det är fint väder och formen står sig. Det brukar komma naturligt när det är dags för en paus.

 

"Det är bra att han är favorit"
Chogo startar i Bronsdivisionens final på lördag och efter den imponerande försökssegern ser han ut att bli klar favorit. Något som Karlsson inte har något emot.
- Det är bra att han blir favorit. Vi vill köra i ledningen och det är lättare att köra där om man slipper onödigt tryck på sig.
Så du tror att han tar ledningen?
- Mitt råd till Roger Malmqvist är att svara ledningen till varje pris, men det kommer vara riktig panik den första biten. Björn Goop (What A Man) kommer att göra en jättesatsning och loppet kommer att avgöras de första 100 meterna. Klarar vi dem och får en öppning på 1.12,5 första halvvarvet tror jag att Chogo vinner loppet. Skulle det däremot krävas en öppning på 1.09 första 500 blir det naturligtvis sega ben till slut och då är frågan om Chogo räcker ända fram på Solvallas långa upplopp.
Är Chogo en tänkbar spik?
- Om han reder ut stormen från start så tror jag att han vinner. Men eftersom jag inte är säker på vad som kommer att hända de första 100 meterna tror jag att det kan finnas bättre spikar i omgången.

Twigs Kayo kommer till slut
Hans Karlsson startar även speediga Twigs Kayo i Stoeliten. Senast släppte hon ledningen i första sväng och sköt sedan till bra efter sen lucka.
- Jag var jättenöjd med henne senast. Hade hon kommit loss tidigare hade hon kunnat vinna. Torbjörn (Jansson) var till och med säker på att hon vunnit med tidigare lucka. Utan tvekan hade hon i alla fall skakat om Fama Currit den sista biten.
Varför startar hon så glest?
- Vi har kört med långa mellanrum sedan förra hösten. Då berodde uppehållet på en liten skada och eftersom hon har verkat trivas med långa uppehåll har vi fortsatt med det.
Så det ska inte vara någon fara med formen?
- Många funderar i de banorna - att hon kanske inte har form, och det är en intressant fråga för spelarna. Men om man tittar på statistiken har det varit långa uppehåll mellan varje start och jag rekommenderat att bortse från att hon inte har startat på ett tag.
- Förvisso fick vi hjälpa henne lite efter senaste starten men hon har gått alla jobb de senaste fyra veckorna och förberedelserna är likvärdiga med de inför tidigare starter.
Hur ser du på lördagens uppgift?
- Vi siktar på att komma ner på ett vettigt sätt i första kurvan. Hon är bäst med ett lopp på rulle och jag kommer inte rekommendera Uhrberg att ladda från start.
Ska hon streckas?
- Jag tycker absolut att spelarna ska ta med henne. Det kommer bli hårt tryck på loppet och om de kör lite för fort där framme kommer Twigs Kayo att hugga som en kobra till slut.
Har hon lika bra chans som Chogo?
- Nej, jag tror mest på Chogo men båda ska streckas.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-10-06.

Av: Ola Johansson, Kanal75

Datum för publicering

  • 2006-09-30