2006-09-22 01:13 #0 av: ThomasH

Missen i derbykvalet för Garantido gav revanschlusta, nu är siktet på Europaderbyt istället. - Det kändes jävligt surt att missa derbyt med så lite, säger tränaren Mats Remneby.

Garantido (V75-6) har haft en riktigt bra fyraåringssäsong med stora framgångar. Pricken över i var segern i Eskilstunas Fyraåringstest i juli då han bland annat slog Jaded och Amour Ami.
- De säger att Amour Ami, då måste ju min vara ganska bra också. Men jag hoppas verkligen på en framgång i Europaderbyt, sen startar vi nog i Solvallaseriens final och Breeders' Crown.

 

Skor runt om på lördag
Mats Remnebys gård i Råby norr om Stockholm är en riktig idyll som ramas in av björkar och ekar. Den här veckan håller han på att såga ned några av träden som annars hotar hans rödmålade bostad. Utanför fönstret på huset ligger hagarna där hans fem travhästar går runt. Det är ingen tvekan om vem som är kung i stallet för tillfället. Garantido bröstar upp sig för att imponera på stona i omgivningen. Men där har han inte mycket att hämta eftersom de båda stona är hans halvsyskon. På lördag är det dags för start i V75 som en uppladdning inför kvalet till Europaderbyt och Mats Remneby vill ta det försiktigt med Garantido.
- Det blir inget tufft lopp på lördag. Han kommer inte att tuffa fram i dödens och jag kommer att sätta på honom skor runt om för att inte slita på hovarna.

Spelintresset lade grunden
Mats Remneby är en av landets tusentals amatörer och när han inte tränar sina hästar jobbar han med sitt egna elektronikföretag. Han föddes inte in i travet utan började som en vanlig travintresserad spelare. Intresset ledde till att han köpte sin första häst och efter ett tag började han träna själv och nu är han till och med uppfödare.

Tillfälligheter avgjorde kuskvalet
För två år sedan tog han över sina föräldrars gård Rävdansen och där har han nu basen för sin träning och skumpar runt i sulkyn. I tävlingssammanhang har han dock petat sig själv från sulkyn, nu är det Johnny B Karlsson som sköter tömmarna.
- Det är en ren tillfällighet att det är Johnny som kör. I ett lärlingslopp i våras ville jag ha Claes Sjöström som kusk men han var upptagen. Då fick jag veta att Johnny var ledig så då satte jag upp honom. Eftersom han vann fick han fortsätta och det har ju inte funnits någon anledning att byta, säger Remneby och skrattar.

Vad behöver han förbättra för att bli en riktig topphäst?
- Han skulle behöva bli snabbare från start och kanske kunna speeda lite snabbare. Annars är han riktigt bra och väldigt lugn och lätt att ha att göra med. Förutom när han äter, då är han ilsk mot allt som kommer i hans väg.
Den lugna sidan visas inte alltid hos Garantido. När Mats sågar ned björken bredvid huset faller en gren ned och skrämmer Garantido ordentligt, men han lugnar sig snabbt och tar sin plats i hagen där han spatserar med pondus och laddar upp inför V75.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-09-28.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-21