2006-09-17 00:29 #0 av: ThomasH

Tre veckor efter hjärnblödningen som höll på att kosta honom livet är Erik Svensson en vinnare igen. Dels säger läkarna att han ska bli helt återställd. Dels vann hans Persos Yankee V75-1 i Skellefteå. - Jag är lite tagen nu, sa Erik Svensson två minuter efter att han från sjuksängen sett sin häst vinna på tv.

Lita på att hela trav-Sverige gläds åt Persos Yankees seger.
Erik Svensson, 49, skulle opereras för diskbråck. En operation han varit med om förut och som av läkarna betraktas som rutin. Något gick allvarligt fel och när Erik Svensson vaknade upp klagade han över svår huvudvärk. Läkarna sövde honom igen och upptäckte då att han drabbats av en hjärnblödning.
Varför vet man fortfarande inte. Och lika överraskade är läkarna över att Svensson repat sig så snabbt.
- De säger att det är ett mirakel att jag har kvar alla funktioner, sa Svensson på lördagskvällen.
Något som definitivt kommer att hjälpa till ytterligare i läkningsprocessen är Persos Yankees V75-seger. Hästen som Svensson har kallat för sin bästa någonsin har haft massor med otur, men vid besöket i hockeystaden Skellefteå stämde det mesta bortsett från inledningen.
- Vi fick Face the Evil i knät när den konstrade, men sen löste sig allting perfekt, sa Torbjön Jansson som körde kompisen Erik Svenssons häst.
Persos Yankee satt perfekt placerad som trea i andraspår medan kuskarna i täten såg ut som de hade stulit sina hästar.
- Det kändes bra att det gick snabbt där framme. Sen blev vi perfekt framdragna i tredjespår och redan 500 meter från mål var jag i princip säker på att vi skulle vinna. En skön känsla, sa Torbjörn Jansson.
Persos Yankee inte bara vann. Han kom i mål på nya banrekordet 1.11,9 över 1640 meter och han gjorde det utan att förta sig.
- Han hade gott om krafter kvar. Det här är riktigt roligt för Erik, det lovar jag, sa Jansson.
Svensson visste ingenting om hur det hade gått för Persos Yankee förrän han såg Vinnare V75 i TV4.
- Jag har precis sett och det känns otroligt bra. Jag är lite tagen nu, sa Erik Svensson på telefon.
- Jag kommer att sitta med ett leende ikväll, det lovar jag.

 

Ingen lycka för Kontio
Teamet Jorma Kontio och Timo Nurmos hade två bra chanser på V75. Nu blev det ett stort misslyckande.
Bunnahabhain (en svåruttalad whiskysort) var jättefavorit i V75 och när hon kom till ledningen var segern i princip klar. 50 meter från mål såg det lika bra ut, men plötsligt började stoet att slarva med travet och när Intrip Frontline fick luckan från ryggen på Bunnahabhain försvarade sig favoriten med att galoppera.
- Jag hade ingen koll på att Bunnahabhain fick problem med travet, men det var naturligtvis våran lycka, sa Bollnästränaren Tomas Pettersson.
I V75-6 skulle Kontio/Nurmos ta revansch med Simb Chester, men det slutade med en galopp i starten. Istället kunde Garland Launcher och Örjan Kihlström enkelt komma till ledningen och sedan helt slippa press. Ett läge som Kihlström inte ofta misslyckas med att förvalta.

Wealthy bäst i guld
Kihlström kunde också vinna det som har beskrivits som den sämsta gulddivisionen någonsin. Wealthy behöver dock inte skämmas för sin seger där. Trots att han drog fram tåget i tredjespår de sista 750 metrarna kunde han vinna ganska enkelt.
- Han kommer att duga i gulddivisionen framöver också, men mot tuffare motstånd behöver han lite snällare resor, sa Kihlström.
Den gladaste tränaren var förmodligen Sundsvallsamatören Malin Lundgren. Hennes Easter Island kom visserligen till Skellefteå med dokumenterad toppform, men ett tolftespår gjorde att förhoppningarna ändå inte var på topp.
Men med nestorn Lasse Lindberg i sulkyn serverades Easter Island ett perfekt lopp och efter en toppspurt sista halvvarvet var Easter Island först över mållinjen.
Storfavoriten Elias med Ulf Ohlsson vann kallblodsloppet  Khabibulin.
- Det bet riktigt bra på bortre långsidan, sa Linderoth.
En jätteskräll - Intrip Frontline - gjorde att utdelningen på sju rätt uppgick till drygt 72 000 kronor.

Johan Lindberg

Bilden publicerad t o m 2006-09-23.

 

Av: Johan Lindberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-16