2006-09-18 22:38 #0 av: ThomasH

Enligt förre tränaren Stefan Hultman krävdes det ett mirakel för att Gentleman någonsin skulle kunna tävla igen. På lördag startar han - i gulddivisionen. - Gentleman kommer att bli en av Sveriges bästa hästar, säger nye tränaren Kari Lähdekorpi.

Efter segern i Sprintermästaren 2004 var det många som räknade med att Gentleman skulle ta klivet in i världseliten. I stället följde två skadefyllda säsonger, och när den nu sexårige Gentleman ströks inför ett kvallopp i april i år på Solvalla såg karriären ut att vara över. Men någonstans på vägen mellan Stefan Hultmans gård på Ekerö utanför Stockholm, och Kari Lähdekorpis fästning norr om Halmstad, hände något. Tränarbytet gjorde Gentleman frisk.
- Han känns fräsch och fin och bakbenet bekymrar honom inte längre. Min åsikt är att Gentleman inte mår sämre av att träna och tävla, snarare tvärtom. Sedan är det klart att han kan bli skadad precis som alla andra hästar, säger Kari Lähdekorpi.
Tommy Berghagen är presstalesman för stall Hultman som alltså blev av med Gentleman i somras.
- Det stämmer att han var skadad hos oss men känslan var att tiden skulle läka såren. Det definitiva omdömet från veterinären har jag däremot ingen vetskap om, säger han.

 

 Första segern på 18 månader
Efter en andraplats i comebacken fick Gentleman senast på Axevalla segerdefilera för första gången på ett och ett halvt år. Ändå ligger Kari Lähdekorpi lågt inför gulddivisionen, V75-3, i Örebro på lördag.
- Hästen är så klart inte på topp ännu efter så lång vila och bara två starter. Dessutom möter Gentleman kvalificerat motstånd och får Improve Ås ledningen blir han svårslagen. Jag är nöjd om vi kan vara trea eller fyra, säger han.
 Vilka förhoppningar har du i framtiden på Gentleman?
- Han kommer att bli en av Sveriges bästa hästar. Än så länge är han inte där men med en rejäl vinterträning tror jag att han når dit.
I fjol hette Lähdekorpis förvandlingsnummer Hot Shot Knick, men efter tredjeplatsen i Elitloppet i våras har han inte synts till på tävlingsbanan.
- Hot Shot Knick ser bra ut nu igen efter sin skada men tränas bara lugnt och det dröjer ett par månader innan en start kan bli aktuell.
 Vilken är din bästa V75-chans på lördag?
- Jag tror mest på Peasant Gallant (V75-7) som har jättebra form. Det ser klart intressant ut även om läget är lurigt. Distansen har hästen visserligen aldrig provat men jag tror inte att det blir några problem. Även Katrin Neo (V75-2) har toppform men kan ha ett läge för långt ut på vingen.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-09-25.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-18