2006-05-05 20:32 #0 av: ThomasH

Hon jobbar i ett av landets hetaste stall och sköter om en av landets mest lovande hästar. På lördag har Katarina Ihrsén tre hästar på V75 där en ensam vinnare kan ta hem 57 miljoner kronor. - Bertuzzi har jag en speciell hatkärlek till, säger hon.

Så sent som i förra veckan fick Katarina Ihrsén, som har jobbat som hästskötare hos Robert Bergh i tio år, en påminnelse om att fyraårige Bertuzzi är en speciell herre.
- Han sparkade till med sitt ben och knockade mig i pannan. Man måste hela tiden vara uppmärksam och på sin vakt när man håller på med Bertuzzi. Han håller jämt på med saker och tycker om att bitas, säger hon.
Bertuzzi köptes för en rejäl summa från amatörtränaren Sölve Bäck till hästägare hos Robert Bergh i somras. Hästen var ett jättelöfte redan som tvååring och det har satt press på alla runtomkring honom.
- Jag försöker att inte tänka på hur mycket han kostar, men pressen finns ju där. Man vill ju inte att han ska bli mycket sämre, att det ska bli ett platt fall. Han har redan uträttat väldigt mycket innan han kom hit så det är klart att det är lite nervöst, säger Katarina Ihrsén.
 Vad tycker du egentligen om Bertuzzi?
- Jag har en speciell hatkärlek till honom. Det är ju lättare att tycka om till exempel Cromwell som ber om att bli omtyckt. Visar man för Bertuzzi att man gillar honom för mycket hittar han på något så man inte ska göra det längre. Samtidigt är det inspirerande att försöka få honom lugn och det krävs mer av mig jämfört med att jobba med en snäll häst.

 

 Tre V75-hästar
På lördag håller Katarina Ihrsén tummarna för Bertuzzi i Kungapokalen, V75-1. Men hon har också hand om ytterligare två hästar som startar på V75, Crown Kemp och Roi d'Inverne.
- De är väldigt olika varandra alla tre. Crown Kemp är lite nervig men tycker om att vara macho hemma på gården. Roi d'Inverne är en väldigt lugn, enkel och snäll häst, som inte gör mycket väsen av sig.
 Hur ofta hälsar Roi d'Invernes berömda hockeystjärnor till ägare, Peter Forsberg och Tommy Salo, på?
- Inte så ofta. De är nog upptagna med all hockey. Men de brukar komma förbi några gånger om året och då är de väldigt intresserade. Peter är lite rädd för hästar och tycker att de är läskiga, så han brukar hålla sig på rätt sida staketet, säger Katarina.
 Är du nervös inför lördagen?
- Nerverna finns där helt klart men samtidigt ska det framför allt bli kul. Det skulle kännas enormt bra att få stå i vinnarcirkeln en gång i alla fall.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-05-12.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-05