2006-11-09 22:04 #0 av: ThomasH

Något av det värsta som kan hända en svensk travtränare är att fastna för dopning, fallet med Kari Lähdekorpi har ökat skräcken. - Jag går runt och oroar mig jämt för att någon häst ska åka fast, säger Lutfi Kolgjini.

Sveriges travtränare har under ett par dagar samlats i Stockholm för att diskutera allt från skador till medias roll i travet. Men hetast blev debatten när det talades om dopning, eller felaktig medicinering som den korrekta benämningen är. Flera av tränarna som var på plats har fällts förr om åren. Glen Norman är en av dem, han tränade Victory Tilly när Victory var fyra år gammal och fastnade i ett test.
- Det är för jävligt som det är nu. Man måste sätta upp några gränser. Travförbundet måste använda en expert som kan fixa det, de är för dåliga nu.

 

Lähdekorpi riskerar stora böter
Kari Lähdekorpi var på plats under tränarkonventet och fick stöd av sina kollegor. Medlet som hans häst Tactical har fått i sig en minimal dos av heter Sulfa och är inte prestationshöjande. Trots det riskerar Lähdekorpi nu böter på 200 000 kr. Det som var mest omdebatterat på mötet är att fällningarna ofta beror på att hästen fått i sig så små mängder som en tiondels nanogram av ett ämne. För att sätta det i perspektiv jämför Lutfi Kolgjini det med nykterhetskontrollerna i trafiken.

"Inkompetenta veterinärer"
- Det är rent löjligt det här. De här fallen som varit inom travet är likadant som om jag skulle ha druckit en öl i förrgår och åka fast för rattfylla idag. Det är så extremt låga gränsvärden så det är löjligt. Nu är det dags att någon tar tag i det. Som det är nu så är travförbundets veterinärer för inkompetenta för att kunna ta hand om det här. Dessutom påverkar det här djurskyddet. Vi vågar ju knappt använda medicin i stallarna längre för att någon häst ska kunna få i sig det av misstag, säger Kolgjini.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-11-16.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-09