2006-07-16 00:41 #0 av: ThomasH

En mystisk bakterie var nära att förstöra hela säsongen. På söndag kvalar Joy Ås till årets viktigaste lopp - Stochampionatet. - Det känns väldigt skönt att hon är frisk, säger Björn Goop.

Som treåring var hon kronprinsessan som glömde kronan hemma när det var dags för kröning. I Svenskt Trav-Oaks var Joy Ås sjuk och slutade oplacerad. Den här säsongen inleddes med två segrar, två andraplatser, och så senast hände det igen - Joy Ås slutade oplacerad. Pannorna hemma hos familjen Goop veckades som ett dragspel. Något var fel med Sveriges mest lovande sto.
- Vi var tvungna att skicka iväg väldigt speciella prover till Tyskland och när vi fick svar därifrån blev vi förvånade. Det visade sig att Joy Ås under en väldigt lång tid, kanske ända sedan hon var ett föl, har burit på en mycket ovanlig bakterie, säger Björn Goop.
 Hur har det påverkat hennes tävlande?
- Bakterien har inte påverkat henne när hon har varit frisk. Däremot har den medfört att sjukdomarna som hon har haft satte ned henne extra kraftigt. Som tur är var det lätt att behandla med penicillin när vi fick reda på vad det var, och för dagen verkar allt normalt med Joy Ås. Jag har kört 1.20 full väg hemma på vår bana vilket är väldigt bra.

 

 Årets viktigaste lopp
Med konkurrenter som Lotuschic, Electra Skift, Alltid V.G. och Orchidee d'Aunou lär det behövas en frisk Joy Ås i finalen av Stochampionatet nästa söndag. Uttagningsloppen den här helgen känns som rena defileringar.
 Kommer du att spara Joy Ås inför finalen?
- Nej, jag tänker inte så. Det krånglar alltid för någon favorit i kvalet så det blir full körning från min sida. Däremot kommer hon att gå med skor runt om, det optimala är barfota fram.
Redan för nio år sedan, när Björn endast var 20 år gammal, vann han Stochampionatet med Carolinas Mystic. Sedan dess har det blivit ytterligare en seger, år 2000 med Sweet As Candy.
- Första gången var det en ära bara att få delta, och att sedan vinna betydde väldigt mycket. Det var min första storloppsseger. Stochampionatet är en riktig klassiker och något som man ser fram emot varje år.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-07-21.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-15