2006-04-10 21:41 #0 av: ThomasH

Han såg ut som en retad tiger i comebacken. Till och med Stig H Johansson var överraskad. På lördag är Sveriges genom tiderna bästa häst tillbaka på V75. - Victory Tilly var starkare än vad jag trodde att han skulle vara, säger Stig H.

Loppet i Eskilstuna för en dryg vecka sedan var speciellt av fler anledningar än att Victory Tilly gjorde årsdebut.
Det var det första loppet på 4,5 år han gjorde utan att kusken hette Stig H Johansson. Istället fick Erik Adielsson glädjen att hoppa upp bakom superstjärnan. 
För det var ju så, att när många trodde att Stig H skulle lägga körspöet på hyllan i samma veva som Victory Tilly gjorde detsamma med tävlingsskorna, tog mästerkusken farväl till kuskandet redan vid årsskiftet.
Victory Tilly fyllde elva år vid samma årsskifte - en respektabel ålder för en travhäst - men han laddades för en ny säsong mot de allra bästa.

 

Bra koll på Victory
Och sett till årsdebuten kommer han inte bara att klara av att möta de bästa. Många tror att han kommer att slå dem - precis som han gjort de senaste åtta åren.
- Allt ser bra ut, säger Stig H.
Hur var det att stå vid sidan om?
- Det var inga bekymmer. Det har jag varit beredd på.
Kan det till och med ha fördelar för dig, att se honom från sidan?
- Nja, jag ser hästarna på ett annat sätt, men just då det gäller Victory har jag bra koll. Jag vet att han drar vänster bak i lägre tempon, men det har han gjort hela livet och det har ju gått hyggligt ändå.
Han såg väldigt stark ut.
- Ja, och han var starkare än vad jag trodde att han skulle vara. En anledning till det är att han fick en kortare vintervila än tidigare år. Då vilade han 5-6 månader, nu var han igång ända fram till årsskiftet, säger Stig H.

Två tuffa motståndare
I Eskilstuna mötte han inte de allra bästa hästarna. När det handlar om V75 på Rommetravet utanför Borlänge är motståndet betydligt skarpare. Trots att han bara har fem motståndare.
- Det finns tre riktigt bra hästar med, säger Stig H och syftar på Bellman Töll, Victory Tilly och Hot Shot Knick.
- Victory Tilly (V75-3) var fin i det jobb han har gått efter starten i Eskilstuna. Det ser bra ut för hans del, säger Stig H.

Få hästar - Stig H vet varför
En blivande stjärna från stall Stig H kan Blue Chip Star (V75-5) vara. Den amerikanske fyraåringen ser lovande ut.
- Han har skött sig väldigt bra och är helt klart en trevlig häst. Nu är motståndet tufft trots att det bara är sex hästar med i det här loppet också.
Varför har vi på slutet fått se en hel del lopp med så få hästar?
- Det finns egentligen tre anledningar. Dels finns det mindre häst i träning än vad det gjorde för några år sedan. Sen har många haft väldigt dåliga träningsförhållanden under vintern och sett just till den här helgen är det trav och större lopp på massor av ställen i landet. Under påsk räcker hästantalet helt enkelt inte till, säger Stig H.
Om hans övriga V75-hästar säger han så här:
- Idholmens Kenzo (V75-2) hängde med anständigt senast och tränar bra efter det. Han är lite krånglig i voltstart och spår två är ett minus. Skulle han komma iväg bör han räknas.
- Kickan Silvio (V75-3) startar i samma lopp som Victory Tilly, men är naturligtvis utfyllnad mot så tuffa hästar. Det är fem priser så vi får sikta på att ta ett av dem.
- Robis Ingo (V75-6) var missgynnad av banan på Hagmyren senast, men det var nog å andra sidan de flesta. Han är klart bättre på fast bana och sprinterdistans är hans bästa. Tyvärr är det väl så för de flesta av motståndarna också. Han ska räknas.
- Malin E. (V75-7) fick en dålig lottning och håller kanske inte V75-klass.

Johan Lindberg, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2006-04-17.