2006-03-23 23:52 #0 av: ThomasH

Nu är vintern slut, inte meteorologiskt men ATG har bestämt att våren är här. På Eskilstunatravet så ser vi första försöket till Olympiatravet och året bästa startfält. Vi spikar dock i första och sista loppet. Lugdunum är ett styrkefenomen som vinner även om han galopperar. I avslutningen så tar Stig-Erik, som Stig H Johansson och Erik Adielsson kallas, ut Willie Marrone till start och fyraåringen imponerar mera och mera för varje start.

Det är vår i luften och den ena travprofilen efter den andra har börjat ruska av sig vintersömnen. Gidde Palema imponerade väl knappast, men med skor runt om och mediokert motstånd så imponerade väl den numera 11-åriga stjärnan när han vann med upploppet tillgodo. Dumle Loss debuterade förra veckan och var bra, jag tror att den Svenska Mästaren kommer att få en mycket givande säsong. Torvald Palema lekte hem sin årsdebut och kommer nu som femåring att ta upp kampen med de stora pojkarna. Victory Tilly har varit ute och luftat sig på banan för första gången i år och årsdebuten kommer om en månad. Stig H var samtidigt ute och körde Citation och Improve Ås. Tyvärr så kommer vi inte att få se den största av alla stjärnor, ja kanske bara den mest omtyckta, Max Flukt i Olympiatravet. Som vanligt så tar Kent Knutsson det oerhört lugnt med sin stjärna. Han har ännu inte varit ute på ett banjobb. Nu koncentrerar vi oss på dem som kommer till start på Eskilstuna. Vi spikar inte försöket till Olympiatravet även om det kändes lockande med en spik på den norska stjärnhästen Thai Tanic som numera tränas av Stall Goop. Han kommer att leda länge och jag gissar hela vägen. Nu brukar ju form slå klass så vi garderar och håller tummarna för Hot Tub. Åke Lindbloms sjuåriga franska fux Lugdunum är ett styrkefenomen som inte är helt travsäkert, men han har råd med en kort galopp och ändå vinna, vi spikar. Vi spikar också Stig H Johansons mycket talangfulla fyraåring Willie Marrone som nu med toppform står perfekt inne i klassen. Men, vi tar det från början.

 V75-1  Brons (försök 4) 400.001-700.000        2640 volt 

7 Lugdunum är en sjuårig fransk fux som är entaktad, han har bara styrkan som sitt vapen, men det vapnet är mycket vasst. Nu är inte Åke Lindbloms valack helt travsäker och voltstart är inte helt lyckat. Nu tror jag dock att just springspåret kommer att ge honom ett bra läge och han kommer att gå felfritt. Därför sitter han i spets efter 500 meter och loppet är slut då Åke kommer att hålla ett tempo som de övriga inte kommer att mäkta med och vi spikar.

 V75-2  Klass II (försök 3) 75.000-250.000        2140 volt 

10 Nillas Gene har imponerat i de två senaste V75 starterna. Leif Witasps fyraåriga Lindy's Crown avkomma imponerad bakom Hunted Man i Gävle via en enorm spurt de sista 400. Nu senast så satt hingsten i spets och fick press sista 700 hundra av mycket duktiga Nicolas Cake, han höll dock mycket bra. Nu ser motståndet inte lika vasst ut och Nillas Gene kommer att fälla många. Spåret är dock inte det bästa och Dan-Åke Olssons 7 Hjärter Dam har full form. Med springspår och Erik Adielsson i sulkyn som kommer det bära till spets då den sexåriga Alf Palema dottern är mycket snabb ut. 12 Colombian Necktie är en välstammad fyraårig vallack som har varit med och tampats mot de bästa treåringarna förra året. Nu som fyraåring så kommer stall Walmann att matcha honom mot Breeder's Crown och han har nu årsdebuten bakom sig och har börjat året bra, mot lite enklare motstånd. 1 Flashing By är en femårig vallack som har blått blod i ådrorna. Han är efter spottlite Lobell och har Mack Lobell som morfar. Timo Nurmos som tränar tror mycket på honom.
- Blev det fel för senast då han blev över i spåren och vi glömmer den starten. Han har svarat för fina insatser i de föregående starterna och allt känns som det ska i jobben. Han är ingen blixt från start och jag tror det blir tufft att försvara ledningen. Han bör i alla fall få en bra position och jag hoppas att banunderlaget tillåter barfotakörning. Annars finns risken att han slår sig på framknäna och galopperar, skriver Timo Nurmos på sin hemsida.
8 Asabra Bud har full form och Per Lennartssons fyraåriga sto efter Running Sea (samma pappa som till Zoccer Wadd) är tillräckligt stark för att göra loppen själv. Som näst senast när hon via ett lopp i 4:e spår genom sista kurvan vann tämligen enkelt.  9 Gloster har bra form och nu blir det barfota runt igen. Senast loppet glömmer vi då det var något i utrustningen som fela då.

 V75-3  Olympiatravet, uttagningslopp I          2140 auto 

1 Thai Tanic var ju en av Norges bästa hästar med både Kriteriet och Derby vinster, Sedan i höstas så återfinns den sexåriga hingsten som har Viking Kronos som pappa och självaste Ideal Du Gazeau som morfar hos stall Goop gjorde han en mersmakande årsdebut förra veckan.
- Jo, han vann men det kändes att han var lite ringrostig. Det är trots allt inget som oroar mig, jag är övertygad om att han kommer att vara bättre på lördag, säger Björn Goop, som menar att snabbheten och travsäkerheten är de egenskaper som gjorde Thai Tanic så överlägsen sina jämnåriga i Norge, säger Björn Goop till Kanal 75 och fortsätter:
- Med tanke på startsnabbheten är det givet att jag provar för ledningen även om det säkert finns några längre ut på vingen som också är intresserade. Han går lika bra bakifrån men med tanke på spåret så känns taktiken klar. Man ska dock beakta att han endast gjort en start på drygt sju månader och allt står inte och faller med Olympiatravet. Det här loppet kommer att göra honom gott och sedan finns det många bra lopp för de riktigt bra hästarna under året, konstaterar Björn Goop.
Nu är jag inte säker på att ett lopp i kroppen kommer att räcka. Det är ofta som form slår klass denna tid på året. Och vinterns komet på V75 10 Hot Tub har verkligen formen på topp och även om läget inte är bra så har han utvecklats mycket de senast månaderna och Markus Öhmans sexåriga Sugercane Hanover son verkar trivas utmärkt med Åke Svanstedt. 5 Order By Fax har utvecklat i vinter nere i Frankrike och även om Per Lennartssons femåriga Viking Kronos avkomma gör gulddebut så har han numera en hårdhet som gör att Per inte kommer att låta Björn Goop fuska bort loppet. Dessutom tror jag att han kommer att ta rygg på 2 General Du Lupin när Stall Hultmans tolvåriga fransman kliver fram och pressar Thai Tanic.

 V75-4  Stolopp-Lärlingslopp  75.000-125.000   2140 auto
 
Ett stolopp i den lägsta klassen är svårt nog att dessa ston dessutom körs av lärlingar medför att hela fältet ska ses med chans. Nu ska vi vara ärliga och tycka att 4 ston och lärlingar höjer sig klart över mängden. Johan Untersteiner är knappast att räkna som lärling längre. Nu sitter han upp bakom stallet mycket lovande 2 Queeninthefamily som är efter Keepitinthefamily (samma pappa som till Electra Shift) och har Callit som morfar. Nu har fyraåringen riktigt levt upp till sin sam ännu, även om loppet senast var bra och lovade mera. Bästa hästen är utan tvekan 11 Birgit Palema men Stall Svanstedt fyraåriga Alf Palema dotter vinner sina lopp från spets så Sarah Swahn som sitter upp bakom henne har inte ett roligt läge. Nu tender ju lärlingslopp att bli en fartfylld tillställning så jag räknar inte bort henne. 7 Mollie's Photo får ju mycket duktiga Daniel Rydén i sulkyn. Jan Schöns fyraåriga dotter till S.J. Photo har full form och även om läget är lite byngligt så kan Daniel Rydén få fina ryggar fram till upploppet. 1 Yes No Problem är ett fyraårigt sto som tränas av Tommy Hanné, men jag undrar om inte lärlingen Pasi Akio är en bättre kusk. Hon var dock mycket duktig senast när hon vann enkelt efter en fin resa. Jag tror att Pasi kommer ett ge den starsnabba märren ett fint lopp. 3 Lajos Ufo var mycket bra senat när sexåringen fick ledningen enkelt men låg på hårt hela loppet, vann dock nästen helt obrukad. Nu tror jag att duktiga Mantorp lärlingen Tony Walin får order om ge henne ett lopp bakifrån då hon blev för het spets för att klara ett lite bättre motstånd. Får hon gå på rulle så har hon en spurt som fäller många. 5 Curly Bris har mött lite bättre motstånd den senast tiden. Nu har hon ett lopp i kroppen efter lite längre vila. Christer Nyström tycker att hon har gått framåt och den femåriga Zoogin dottern kör ju av duktiga lärlingen Jonny B Karlsson. 8 Barbi Du Ling är en lovande fyraåring hos Timo Nurmos.
- Är i bra form men senast blev det galopp från start. Gången före tog hon en enkel seger från ledningen. Nu fick hon ett tråkigt utgångsläge men hon är startsnabb och jag hoppas hon kan hitta ner i ett vettigt slagläge. Kusken bestämmer taktiken och med lite tur på vägen kan det bli en bra placering, skriver Timo Nurmos på sin hemsida. Kusken som bestämmer taktiken är duktiga Kai Jussila. 4 Beyla Embassy gör alltid bra lopp men verkar han svårt att sticka nosen först. Nu har dock Fredrik B Larssons sexåring mött lite hårdare motstånd än dessa ston så jag tror att Henrik Larsson kommer att köra optimistigt. 9 Avena Gold har utvecklat mycket. Lars Högströms fyraåriga sto efter Good AS Gold (samma pappa som till Steinlager) kommer att dra nytta av det uppskruvade tempot i täten och lärlingen från Kalmar Oscar Nilsson är mycket duktig och kommer inte att tokköra. 6 Rexina Crown är ett sjuårigt fuxigt sto efter Extrem som körs av ordinarie kusk, Susanne Oscarsson. Nu kommer hon att sikta på ett rygglopp och hoppas att det blir bra tempo då det gynnar henne.

 V75-5  Valtra Tractor Trot  400.001-          1609 auto 

Ett härligt tvåhästarslopp där 1 Järvsöfaks har fått det sämsta tänkbara läge. Nu när Jan-Olof Perssons kallblodkung ska möte Norges bästa kallblod, 2 Moe Odin så kan nog inte Jan-Olof använda sig av samma taktik som senast faksen hade innerspår. Då knuffade Jan-Olov helt resolut ut sig i 2:a spår, alla andra kuskar hade fått kraftiga böter och en avstängning. Nu kommer faksen att få springa i ryggen på Moe Odin och även om det är ett litet färlt så är det Moe Odens bästa distans och jag är inte helt övertygad om att Järvsöfaks kommer att hinna ut och tugga sönder Moe Odin. Jag garderar.
- Det finns nästan ingen chans alls att vi kan hålla ut Moe Odin från start. Som jag ser det är rygg ledaren det bästa som vi kan hoppas på. Å andra sidan trivs Moe Odin bäst med hårt tempo, så det är inte otänkbart att det kommer att bli det upplägget, säger Jan-Olov Persson till Kanal 75
.
 V75-6  Silver (försök 3) 400.001-1.200.000      2140 auto
 
1 Amarillo Ås har väl inte riktigt levt upp till sitt rykte. Den nu nioåriga avkomman till Mack Lobell har visserligen hela tiden mött stenhårt motstånd nu verkar det som stall Svanstedt åter har hittat formen och det gäller även mycket startsnabba Amarillo Ås. Nu vet vi att Ludde aldrig kommer att ge sig och kommer att köra för allt vad tyglarna håller för att få Åke att släppa till 4 Mack November. Nu vet vi att Luddes stall har allt annat än form just nu, men någon gång ska det ju släppa. Mack November galopperade ju senast, men det var för att sjuåriga hingsten efter sugercane Hanover tappade en sko. Nu kan det äntligen vara dags för 10 Roger Hornline att vinna ett silverlopp. Det är ett lite klenare silverlopp och Roger Walmanns sexåriga hingst är ju äntligen fått det för honom så viktiga bakspår bakom bilen. Någon ska väl nestors 5 Black Flyer bryta trenden och vinna på någon annan bana än runt hemmabanan. Den sjuåriga valacken efter Gift Box har ju mycket bra form och att Lasse Lindberg inte kan få honom att vinna på andra banor än Bergsåker tror jag är en tillfällighet. Nu tar inte Lasse någon chans med övernattningar utan reser samma dag. 2 Besieged Krick M.J är lite av en spelares mardröm. Nu var han så där ruskigt bar igen senast så man bara undrar varför han inte vinner mera. Har han hittat en formtopp och agerar lika igen så vinner Karl Arne Jarmelids sjuåriga vallack igen. 11 Twigs Kayo har fått ett trist läge, men det behöver inte vara fel då vi vet att Ludde kommer att sätta fart på loppet med Mack November.
- Hon gick en jättebra tid senast. Formen är fin men samtidigt är motståndet bra. Hon kräver en bana med rejält fäste, säger Björn Goop till Kanal 75.
3 Presidet Amok har inte riktigt hittat samma form som förra året. Men, nu springer Håkan "hockey" Erikssons urstarka sjuåring på hemmaplan och jag tror att han ska räknas nu.
- President Amok kändes extra fin i rakbanejobbet i onsdags. Han gick i lag med Aquarelle Elegance och var otroligt pigg och smidig när han sprang med svansen rätt ut.
- I senaste starten gick han på i spåren 800 meter kvar och fullföljde starkt, men kunde inte ta så mycket i den snabba avslutningen. Han blir alltbättre från start men lär inte kunna ta någon ledning här. Jag har lite feeling för President Amok och tycker att han är en fidus, säger Håkan Eriksson till Kanal 75.

 V75-7  Klass I (försök 3) 75.000-400.000          2140 volt
 
6 Willie Marrone var mäkta imponerade senast. Den fyraåriga hingsten verkar ha utvecklats på rätt sätt. Nu gick gästkörandes Björn Goop iväg 1300 kvar och parkerade sig utvändigt om ledaren och gick en 13-tid de sista 700. Nu sitter Erik Adielsson upp som vanligt bakom Stig H Johanssons häst och vi vet hur skicklig Erik är från springspår.
- Kändes piggare inför loppet senast, men att han skulle vinna på det sättet var lite överraskande. Nu har han bästa möjliga förutsättningar då han är rätt skaplig på att kliva iväg från ett 6:e spår. Nu möter han några som är bra och han ska väl vara en av 2-3 hästar som kan vinna loppet, säger Stig H Johansson på sin hemsida. Jag tror att det blir spets och slut och spikar.

 

Gnägg

 

Lycka Till

 

 

 

 

Bilder publicerade t o m 2006-03-26.

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2006-03-23