2006-10-16 00:07 #0 av: ThomasH

Opal Viking har haft ett mardrömslikt år fyllt av skador. Nu är han svensk mästare - och segerkusken Jorma Kontio bjöds på en luftfärd av en mycket glad amatörtränare från Kolmården. - Fy fasiken vad glad jag är. Och full av beundran för den här hästen, säger Nils Enqvist

För precis ett år sedan var samme amatörtränare, Nils Enqvist från Kolmården, en knäckt och besviken man. Opal Viking hade precis vikt ned sig från ledningen i SM. Det var början på en lång tids bekymmer. Opal Viking skadade sig i en bakkota och vintern i Frankrike blev ett fiasko. Sedan dess har Nils Enqvist jobbat med ett enda mål - att få Opal Viking frisk och i toppform. På Åby, i Svenskt Mästerskap 2006, stämde allt.
- Det känns helt otroligt. Vi har jobbat så grymt hårt med den här hästen och i dag fick han bevisa hur bra han är, säger Nils Enqvist.
Tvivlade du på om Opal Viking skulle räcka mot de allra bästa?
- Du skulle ha sett de träningar som han har gjort hemma på gården. Jag har inte ens vågat säga hur fort det har gått, ändå har det känts som om han har varit ute och joggat.

 

Gazza förlorade trots ledning
Från tredje par utvändigt kunde Jorma Kontio bakom Opal Viking se hur Gazza Degato enkelt tog hand om ledningen, en position som den förre Derbyvinnaren aldrig tidigare hade förlorat från. På utsidan hamnade vinnaren av Åby Stora Pris, Red Chili Pirat. Tempot som länge var lägre än förväntat, skruvades under slutvarvet upp ordentligt. Opal Viking fick draghjälp genom den sista kurvan av Gentleman, och in på upploppet exploderade "köttbullen från Kolmården", ett smeknamn han har fått efter att ha lagt på sig några extra kilon under det långa skadeuppehållet.
- Det var bara att åka med sista biten och vi avgjorde enkelt. Hästen hade mycket krafter kvar i mål, säger Jorma Kontio.
- Jag var orolig ett tag under loppet. Det var fel häst i spets och fel hästar som utmanade. Jag visste att Opal Viking kunde avsluta ruggigt fort i spåren, men jag visste inte hur snabbt de andra kunde springa. Men när Jorma vred på in på upploppet fick jag segervittring, säger Nils Enqvist.
Patrik Södervall, tränare till favoriten Red Chili Pirat, var desto mer besviken efter att hans stjärnhäst slutat oplacerad.
- Hästen kändes enligt kusken kanonfin tills han blev trött. Det var inte hans dag och vi får komma igen.
Segertiden för Opal Viking blev 1.14,1 och han vann före Lass Drop och Triton Sund.
Nu är ni svenska mästare - är Opal Viking också Sveriges bästa häst?
- Det är svårt att säga, hur som helst är det en stor ära att vara svenska mästare. SM har ju faktiskt de senaste två åren varit MM, Mantorps-Mästerskapen. I fjol vann Dumle Loss och nu vi, det tycker jag är en prestation i sig, säger Nils Enqvist.

Yngst var bäst i Lärlings-SM
Inte nog med att loppets yngste kusk Tommy Karlstedt, född 1985, var överlägsen med favoritspelade Tornado Joe i Lärlings-SM. Han vann också det prestigefyllda gokartloppet som körs mellan de tolv finalisterna kvällen före tävlingarna.
- Det känns väldigt stort att bli svensk mästare. Jag funderade i svängen på vad jag skulle säga i vinnarcirkeln men jag kom inte på något vettigt, säger Tommy Karlstedt, vars pappa Ralf är tränare på Mantorp.
Sto-SM vanns av Tom Horpestad med Riva del Sole efter ledning hela vägen. Utdelningen på sju rätt blev till slut 230 902 kronor.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-10-21.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-10-15