2006-11-28 00:07 #0 av: ThomasH

Opal Viking vann både försök och final i det italienska "Kommunloppet". I finalen kördes han av Fabricio Ciulla och totalt tjänade den Nils Enqvist-tränade hästen drygt 600.000 kronor.

Gran Premio Palio dei Comuni avgjordes i Montegiorgio.
Jorma Kontio valde själv att köra Passionate Kemp i finalen. Detta efter att hon dansat hem försöket på ett imponerande sätt med krafter kvar. Även Opal Viking var kanonfin i försöket då han i en virvlande spurt avgjorde kort före mål.

 

Kontio besviken på Minnucci
Men i finalen kom Passionate Kemp bort kort efter start. Hon blev direkt på efterkälken när startbilen körde ifrån fältet och i forceringen mot ledningen in i första kurvan blev det galopp.
- Hästen gick över i passgång när vi vände upp bakom bilen. Jag försökte få ner henne i trav igen men det gjorde att vi tappade flera längder. Sedan körde inte Giampaolo Minnucci juste med Hövding Lavec. Han gick ner snävt framför oss i kurvan och tyvärr blev det galopp, sa en besviken Jorma Kontio.

Utnyttjade Open Stretch
Opal Viking satt perfekt placerad i rygg på ledande Hövding Lavec. In på upploppet kunde kusken Fabricio Ciulla utnyttja Open Stretch, det vill säga ett extra spår invändigt. När "Opalen" väl fick fritt sköt han till vasst och spurtade enkelt förbi Hövding Lavec. Mitt i banan angrep Pegasus Boko och hans spurt räckte till andraplatsen.
Opal Viking vann på tiden 1.12,8 över distansen 1600 meter och hade öronkappan kvar över mål.
- Fy fan, va grym hästen är. Jag är så imponerad av honom att jag knappt saknar ord. Det riktigt bubblar inom mig av glädje och stolthet, sa Nils Enqvist efteråt.
- Vi hade sagt till kusken att köra ett snällt lopp. Ingen "italiensk" körning utan ett rygglopp för hästen hade rest i 50 timmar i en transport och tappat lite vikt. Jorma sa i värmningen inför försöket att hästen kändes lite däven, och inte alls lika rapp som exempelvis i SM. Och ändå så spurtar han hem försöket i en tempoväxling som är otrolig. Han åt ju upp de andra på 15 meter, fortsatte en exalterad tränare.

Vad händer med Opal Viking nu?
- Han blir kvar i Italien och ska stå på Jori Turjas gård utanför Rom. Nästa stora uppgift blir i Rom annandag jul, men det är fem veckor dit och vi måste hitta ett lopp till innan dess. Annars blir det för långt mellan starterna och "Opalen" behöver en genomkörare innan Rom-loppet.
- Antingen blir det start i Milano 7 december eller på någon annan bana. Vi får se, först ska vi njuta av den här segern.
Tvåa i mål blev alltså Pegasus Boko medan Hövding Lavec höll till tredjeplatsen. Fyra blev Smashing Victory efter ett lopp i tredje par invändigt. Femma Alexia Ås och Johan Untersteiner, ifrån utvändigt om ledaren, och sexa Giant Diablo som hade galopp i inledningen för Örjan Kihlström.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-12-03.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-27