2006-11-27 23:59 #0 av: ThomasH

Thomas Franck är en småtränare som sällan får stora rubriker men på onsdag räknar han med att sno åt sig dem. - Jag tycker att det är en fin chans för Super Qui att vinna V64-1, säger han optimistiskt.

Thomas Franck håller hus på Skalmsta Gård ett par mil norr om Stockholm, bara ett stenkast från kollegan Örjan Kihlström. Men när Kihlström satsar allt på lopp väljer Thomas Franckest på att vara tränare.
- När man är yngre är det ofta tävlandet som lockar. Nu så tycker jag att det är att träna hästar som är kul, säger Thomas Franck som börjat få grå tinningars charm.

 

Febern gav gråa hår
Några av de gråa hårstråna har Franck fått från Super Qui som han hade stora framgångar med i vintras och vann tre V75-lopp. Så långt var allt frid och fröjd men efter ett lopp på Dannero i våras tog de grå hårstråna fart. Super Qui fick ett virus och stod med feber mer eller mindre oavbrutet i tre månader. Trots flera besök hos veterinär kunde ingen lista ut vad det var men en dag försvann viruset ur kroppen och Thomas Franck kunde återigen börja bläddra i propositionerna för Super Quis räkning.

Bättre häst nu
Trots att han var borta i tre månader menar Franck att det är en bättre häst nu än innan sjukdomen.
- Jag tycker att det är mycket mer häst nu än förut. Han har mer muskler och så. Annars är det lite konstigt att han är så bra, han ser ju inte mycket ut för världen, säger Franck samtidigt som han klappar om sin ögonsten.

Gick lätt i comebacken
Samtidigt som kylan kom till Stockholm gjorde Super Qui comeback för ett par veckor sedan. Då körde ägaren Jan Skoglund honom i ett amatörlopp och trots att de länge låg bland de sista hade Super Qui inga problem att spurta hem segern. Efter loppet har han bara gått hemma på gården. En gård som just nu badar i lera och det speglar av sig på hur hästarna ser ut.

Super Qui trivs i leran
De flesta är väldigt skitiga och duschslangen hos Franck används mycket den här årstiden. Även om skitvädret många gånger är negativt för travtränarna trivs hästarna med det. När Super Qui får chansen att kasta sig ut i den leriga hagen lyser han upp och klipper med öronen. Just glädjen ligger bakom mycket av framgångarna, säger Franck.
- Det är helt klart vinnarskallen och lusten som är hans stora styrka. Sedan har han ju bra lungor och hjärta också. Det är faktiskt en riktigt bra häst, både speedig och stark.

Hur blir taktiken på onsdag?
- Jag vet inte. Dessutom så vet jag inte vilket lopp som passar honom, han har ju vunnit på alla olika vis. Men det är klart, att få ett lopp på rulle på onsdag skulle ju vara kul, säger Thomas Franck och ser ut att drömma om en plats i vinnarcirkeln på onsdag.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-12-04.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-27