2006-06-22 19:35 #0 av: ThomasH

Travvärlden skakas av tidernas största skandal. Både ettan och tvåan i Elitloppet var dopade. - Beskedet kom som en chock och jag känner en djup förstämning, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Franska Jag de Bellouet och Italienska Lets Go, ettan och tvåan i Elitloppet, har båda lämnat positiva dopningsprov och diskvalificerats. I fallet Jag de Bellouet har ämnet dilofenak påträffats.
- Det är ett smärtstillande medel med antiinflammatoriska egenskaper, säger STC:s överveterinär Peter Forssberg.
- Det är inte samma ämne som det Jag de Bellouet hade i sig när han deltog i Prix d'Amerique, men det tillhör samma familj. Medlet finns i salvor, i tablettform och kan även injiceras.
För Lets Gos del handlar det om ämnet etakrynsyra. Ett vätskedrivande medel med ungefär samma verkningsmekanism som det i den amerikanska hästsporten vanligt förekommande preparatet lasix.
- Medlet finns inte som läkemedel i Sverige och dess vanliga användningsområde är inom hjärt- och lungmedicinen. Ämnet har en förmåga att dölja andra substanser som kan ha tillförts hästen i dopningssyfte.
Båda substanserna är förbjudna i hela Europa och det är första gången de påträffas i Sverige.

 

Sabotage uteslutet
STC har dragit i gång utredningar om hur och när hästarna kan ha fått i sig de otillåtna substanserna. Risken för sabotage på Solvalla är enligt Ulf Hörnberg utesluten.
- STC och Solvalla har sedan flera år samarbetat kring elitloppshästarna och samtliga deltagare står under ständig bevakning från klockan 7.00 under elitloppsdagen.
När utredningarna är klara om uppskattningsvis en månad kommer de att lämnas till ansvarsnämnden för prövning. Ansvarsnämnden bestämmer sedan påföljden som kan vara avstängning och/eller böter.

Conny Nobell flyttas upp som vinnare
I och med diskvalifikationerna kommer prispengarna att omfördelas och Conny Nobell flyttas upp som vinnare före Thai Tanic. Tredjeplatsen går till Hot Shot Knick och Stenlager samt Super Light flyttas upp till de sista prisplaceringarna.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-06-29.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2006-06-22