2006-07-04 02:08 #0 av: ThomasH

Gidde Palema mår dåligt av att inte kunna träna. Åke Svanstedt har dock tryggat återväxten i stallet. Adams Hall och Norvelous Hanover heter hans nya stjärnor. På lördag är en av dem omgångens stora V75-spik.

Sedan Gidde Palema skadade sig i våras har det varit lite tyst om stall Svanstedt. Världsartisten ådrog sig en gaffelbandskada och har lagt tävlingsskorna på hyllan.
Men nu har Åke Svanstedt plockat fram två nya kanoner.
Adams Hall har imponerat enormt i de två senaste starterna. Han har där visat den kapaciteten som Svanstedt och ägaren Karl-Erik Bender har haft på hästen sedan de köpte honom från USA.

 

Samma klass som Tag The Devil
Den andra travaren heter Norvelous Hanover. Han gjorde debut i Svanstedts regi i fredags och bjöd på en bländande uppvisning. Åttaåringen kutade 1.10,9 med krafter kvar och var helt överlägsen.
- Han avslutade med 1.07,5 sista 500 metrarna och hade kunnat gå nedåt 1.10 om jag kört för fullt hela vägen. Det var en riktigt bra prestation och han håller samma klass som Tag The Devil, säger Åke Svanstedt.
- Hästen hade lite småskavanker när vi fick in honom i träning men har svarat bra på behandlingarna. Han har varit hos oss i tre månader och har mest tränats i sandbanan.
Nästa uppgift?
- Han är inbjuden till Mikkeli i Finland men nu ska ju Jag de Bellouet dit och det är väl tveksamt om vi startar. Det är dessutom kval till Stochampionatet samma dag hemma på Axevalla. Annars kanske det blir Årjäng Stora Sprinterlopp nästa lördag. Eller något annat, jag har inte riktigt bestämt mig ännu.

Adams har fått ett annat steg
När det gäller Adams Hall så har han länge varit en snackhäst i stallet. Man har till och med talat om en efterträdare till självaste Gidde Palema. Utdelningen har dock varit sisådär, men i de två senaste starterna har det hänt något. Adams Hall har fullkomligt exploderat i loppen och utklassat sina konkurrenter. Senast i Kalmar lekte han med konkurrenterna på V75 och vann enkelt på 1.12,2.
Förklaring till "förvandlingen"?
- Det är flera orsaker. Hästen har blivit fräschare och har därmed kunnat lättas i balansen. Han har gått barfota runt om i de två senaste starterna och har då fått ett helt annat trav. Tidigare sprang han mest upp och ner med frambenen men nu sträcker han ut benen på ett helt annat sätt. Det är en klar skillnad gentemot tidigare.
- Sedan har vi även bytt miljö och skötare på honom. Tidigare stod hästen på stall Palema men nu är han hemma på Bjertorp och har en manlig skötare. Tjejen som passade honom tidigare hade problem att hantera honom då han var så besvärlig. Nu känner hästen att det inte är han som bestämmer längre och har då även blivit lugnare.
Hur tog han loppet i Kalmar?
- Jag tycker faktiskt att han bara känns bättre och spänstigare efter varje lopp på slutet.
På lördag blir Adams Hall klar favorit i V75-inledningen. Han har ett bra läge med spår två bakom bilen och du väljer att spika hästen i det officiella tipset "Fem Tippar V75".
- Ja, jag tycker att han ska ha en god chans att vinna igen.
Hur matchar du Adams Hall framöver?
- För att bli godkänd avelshingst i Sverige måste han vinna ett Grupp 1-lopp. Fortsätter han att fungera kommer vi nog att prova i Hugo Åbergs och de andra storloppen i sommar. Det finns även ett större lopp, som är Grupp 1-lopp, i Holland senare i höst som kan vara lämpligt.
Hur står det till med Gidde Palema för dagen?
- Han vantrivs med att inte kunna träna och har tappat 30 kilo på grund av det. Men nu är han i alla fall haltfri och har börjat gå lite lättare motion. Linda är med och värmer på slingan med våra övriga hästar innan de går snabbjobb.
- Det är egentligen otroligt vilken tävlingsindivid Gidde är. Han älskar verkligen att träna och tävla och mår inte alls bra när han nu inte får göra det. Man riktigt ser hur han blir på bättre humör när han får vara med och jogga lite.

Bra vinstchans för Ninia
Förutom Adams Hall har Svanstedt ytterligare fyra hästar till start på V75.
- Ninia de Mortree (V75-2) gjorde en stark insats senast efter ett tungt lopp. Det här är en bra häst som har vuxit väldigt mycket och nu är minst 165 centimeter hög. Jag tycker att hon har gått så snabba tider som flera av de andra hästarna i loppet inte har gjort. Det ser ut som en bra vinstchans.
- Hugg Lloyd (V75-5) är en besvärlig häst som är ojämn av sig. Vissa dagar travar han och andra dagar är det bara galopp. Jag tror att det kan ha med psyket att göra. Hästen har i alla fall hög kapacitet och går nästan inte att köra trött i träningen. Dåligt läge nu med spår elva och därför bara en outsider.
- Udon Håleryd (V75-6) spurtade bra senast i ett lopp som gick sakta första varvet. Det är en jämn och säker häst som har fått ett hyggligt läge här. Möter en del bra hästar och det ser väl ut som en platschans.
- Unbeatabletealight (V75-7) har haft mycket problem med fräschören. Nu känns hon fin och det är inte alls någon tokig häst. Jag har lite svårt att sätta in henne i loppet men helt borta behöver hon väl inte vara, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-07-10.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-04