2006-07-02 13:17 #0 av: ThomasH

Galet, gudomligt, grymt - G-g-g-g-g-oing Kronos. Lutfi Kolgjinis treåring krossade det svenska rekordet och var totalt överlägsen i E3-finalen. - Jag trodde att jag hade fått uppleva min Viking, men tydligen är Gud väldigt god och låter mig uppleva en till, sa "Ludde".

Som han njöt. Körspön och blombuketter flög ut bland publiken. Sällan har "sola" i Karlstad skinit starkare på en enda häst och en enda kusk än vad den gjorde efter E3-finalen. Lutfi Kolgjini stod för showen och Going Kronos svarade för en prestation som var bland det värsta som en treåring någonsin gjort på en travbana. Det tidigare svenska rekordet, 1.13,9, för treåriga utländska hingstar och valacker över medeldistans innehades av Hambletonianvinnaren Scarlet Knight. Going Kronos sprang på grymma 1.12,2. Och han gjorde det efter att lämnat sina konkurrenter varvet kvar och försvunnit undan med ett helt hav av längder.
- Jag sänkte farten efter 500 meter, men sedan ville hästen sticka iväg själv och då tänkte jag "va fan, vi bjuder på en uppvisning", sa Lutfi Kolgjini.
 Hur mycket betyder en E3-seger för dig?
- Hela min verksamhet inriktar sig på att ta fram nya talanger. Därför vill man extra gärna vinna de stora unghästloppen och E3 är ett av de absolut största.

 

 "Vikingens" son
Going Kronos är son till Lutfi Kolgjinis tidigare unghäststjärna Viking Kronos, som nu är väldigt framgångsrik i aveln. Likheterna mellan far och son är många och kanske kan Going Kronos bli en världsstjärna även som äldre, något som Viking Kronos aldrig fick möjlighet att bli.
- Going Kronos har ett fantastiskt självförtroende och lyfter sig 5-6 centimeter när han tävlar. Han tycker att han äger banan då. Dessutom är det en otroligt intelligent häst, sa Lutfi Kolgjini.
Själva loppet, V75-5, blev aldrig särskilt spännande. Den på förhand värsta utmanaren, Exceptional Kemp, galopperade bort sig redan i starten. Inte för att det hade spelat någon roll. Going Kronos var alldeles för överlägsen.
- Jag hade prick 1.10,4 sista varvet. Tar han det här loppet bra ska vi attackera världsrekordet den 25 juli på Jägersro. Ni ska inte bli helt förvånade om det lyckas..., sa "Ludde", som även skrällvann V75-1 med Mack November efter en hård slutstrid med storfavoriten Tequilaracing Rose.

 Revansch Adielsson
Erik Adielsson fick revansch efter missen med Tequilaracing Rose genom att vinna V75-3 med Digger Crown, som fortsätter att gräva guld i gulddivisionen. I ett lopp som innehöll det mesta var det Stig H Johanssons nioåring som imponerade allra mest. Erik Adielsson anföll i tredjespår efter 750 meter men fick oväntat svar av Crown Kemp och Robert Bergh som i sin tur pressade sig till ledningen.
- Det var inget som passade mig, men så är det ibland. Digger Crown har en underbar teknik och är fantastisk att köra, sa Erik Adielsson.
Drygt ett halvt varv från mål övertog Digger Crown ledningen och höll sedan undan säkert före Gazza Degato.

 Trippel till Goop
Normalt hade en V75-trippel gett stora rubriker. Men i jämförelse med Going Kronos kändes Björn Goops tre segrar med i tur och ordning Conrads On Line, Royal Winner, och Orlando Karsk, som en notis. Utdelningen på sju rätt blev 17 841 kronor.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-07-08.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-02