2006-06-07 01:14 #0 av: ThomasH

Senast vann First Tilly trots en startgalopp. Då gick han barfota, det gör han även på V64 på Solvalla.

Han förlorade 60 meter i starten senast men hade ändå inga problem att ta sig förbi favoriten Kasparaitis. Åke Svanstedt körde First Tilly (V64-5) för första gången och var väldigt positiv efter loppet. Och tränaren Per Engblom låter "Svanen" köra även den här gången.
- Senast gick det ju väldigt bra och de vann ju. Så man kan väl säga att man ändrar inte ett vinnande team, säger Engblom.

 

-Takter lärde mig allt
Per Engblom har jobbat som tränare sedan årsskiftet då han tog över som tränare för Stall Tillys hästar efter Torbjörn Jansson. 26 år och privattränare hos ett av Sveriges mest anrika travstall. Det finns en del som haft en sämre start på tränarkarriären. Per har trots sin låga ålder hunnit med att jobba fem år i USA hos Jimmy Takter och ett år som försteman hos Stall Tilly innan han tog över ansvaret.
- Hos Jimmy lärde jag mig otroligt mycket. Han har lärt mig allt jag kan. Framförallt unghästträning har han lärt mig mycket om och det är det som jag är intresserad av, säger Per.
- Att ta över som tränare hos Stall Tilly är självklart väldigt inspirerande. Men det är ju också så att det är en press att jag ska vara framgångsrik, det är ju ett stall som alltid har haft stora framgångar.

Unghästar är parollen
Stall Tilly har genom åren fött upp mängder av framgångsrika hästar. Lucky, Roberto, Super och framförallt Victory är några av de hästar med efternamnet Tilly som har varit enormt framgångsrika. Just nu är det bara två-, tre- och fyraåringar som finns i stallet.
- Tvååringarna ser väldigt bra ut tycker jag och alla har gått premielopp. Tidigast av dem är nog Hellas Tilly som ser väldigt fin ut och kommer att starta snart, säger Engblom.
First Tilly var också väldigt tidig och startade fyra gånger som tvååring och vann samtliga lopp. Ifjol som treåring lyckades han inte lika bra och vann "bara" två av de 13 starter han gjorde. Men han var med i toppen hela tiden och var med i Kriteriet, men där galopperade han bort sig. I senaste starten på Åmål gjorde han en stark upphämtning efter startgaloppen och det var första gången han tävlade barfota.

Barfota igen
- Nu på Solvalla blir det barfota igen, det gjorde honom klart bättre senast. Formen blir bättre och bättre och det är skönt att han har fått ett startspår långt in bakom vingen. Tidigare har det varit så att han har haft en tendens att hetsa upp sig om han startat långt ut, men nu ska det nog gå bra.
- Nu möter han ju bra hästar. Jocosse var väldigt bra senast och både Berghs och Johanssons hästar är ju bra. Men min häst var riktigt duktig senast så jag tror på en bra chans, avslutar Engblom.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-06-12.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2006-06-06