2006-02-25 22:08 #0 av: ThomasH

Åke Svanstedt är en av Sveriges främsta travtränare. Men i Kalmar på lördagen utmärkte han sig mest som catchdriver. Svanstedt vann tre V75-lopp med "lånade" hästar och allra mest glänste fjolårets V75-komet Hot Tub, som nu vann sin första seger i Gulddivisionen. -Han var snabb, stark och otroligt speedig, var Svanstedts berömmande omdöme om sexårige Hot Tub.

Den dubbelt så gamle franske världsstjärnan General Du Lupin var storfavorit till sin tredje raka seger i Gulddivisionen. Men tränaren och ägaren Marcus Öhman hade andra planer med sin stjärna Hot Tub:
- Jag visste att han är snabb från start och hade hoppats att han kunde nå ledningen enkelt. Och då skulle det vara en bra chans.
Öhman hade rätt. Hot Tub blixtstartade till ledningen och Svanstedt fick därefter dämpa tempot till en behaglig lunk i 2000 meter, trots att storfavoriten General Du Lupin, känd för sin styrka, efter bara 500 meter avancerade upp utvändigt om Hot Tub. Sista halvvarvet blev det hård körning mellan de två, men General Du Lupin kunde aldrig få grepp om Hot Tub, som till slut vann enkelt med en längd.
- Jag blev lite orolig när General du Lupin så snabbt hamnade utvändigt om min häst. Och sedan blev jag orolig att Åke körde för sakta i ledningen. Men det gick vägen och nu siktar vi på guldfinal om två veckor, sade Marcus Öhman, vars häst tjänade 150,000 kronor och nu tjänat nästan 400,000 kronor på fem starter i år.
 
Dubbel Svanstedt/Fajersson
Gästkusken Åke Svanstedt och Kalmar-tränaren Catrin Fajersson blev annars en gyllene kombination i Kalmars V75:a. I första avdelningen vann Svanstedt med Swift Hornline och i fjärde avdelningen med Non Stop Silas. Båda hästarna tränas av Catrin Fajersson och sambon Börje Bs Johansson - som också äger hästarna - men styrningarna överläts den här gången till rutinerade Svanstedt.
"Kung Åke" vann den tunga vägen, utanpå ledande favoriten First Mack Grocer, med starke Swift Hornline. Och efter ett vilsamt lopp, med en snabb avslutning, med Non Stop Silas.
- Swift Hornline skulle ju vara stark, så jag var inte så orolig över att sitta utanför ledaren. Hästen var bra.
- Non Stop Silas var lite trög och kunde först inte svara när de attackerade bakifrån. Men när han sedan fick fritt fram tog han i ordentligt och det gick riktigt fort sista 300 metrarna, sade Svanstedt.
 
Untersteiner vann på målfoto
Åke Svanstedt var nära att kröna lördagen med en fjärde seger med överraskningen Arizona Sun i V75-avslutningen. Men hanns upp på mållinjen och förlorade på målfoto mot den ännu större överraskningen Harmonic Silvio, körd av Peter Untersteiner, som mitt på upploppet hittade en lucka och spurtade till en mycket knapp seger.
- Jag trodde inte att vi hann fram. Vi har haft så dålig stallform att jag inte vågade tro på seger. Jag gratulerade Åke efter mållinjen. Tur att man har fel ibland, sade Untersteiner, som med dåligt självförtroende inte vågade göra sin typiska segergest efter årets första V75-seger.
 
Favorit som höll
Den enda V75-favoriten som höll i Kalmar var Gift To Europe i Silverdivisionen. Efter två omstarter lyckades Torbjörn Näslund pricka perfekt från springspåret i den tredje starten och väl i ledningen och efter ett snabbt slutvarv var segern för Gift To Europe aldrig hotad.
Omgången kompletterades med "obligatoriska" segrar av landets två ledande kuskar Björn Goop och Erik Adielsson. Goop vann stoloppet med Lisa Rhode, som var på väg av banan på sista långsidan, men kom på bättre tankar och spurtade till en enkel seger. Adielsson vann klass 2-försöket med Hjärter Dam efter ledning från start till mål. Hjärter Dam, tränad av Kalmar-tränaren Dan-Åke Olsson, blev därmed lördagens tredje segrare från "hemmalaget".
Storfavoriten General Du Lupins fall, en rad halvskrällar och till slut 15-oddsaren Harmonic Silvio bäddade för hög utdelning på Kalmars V75:a. Till slut fanns bara 80 rätta rader, som belönades med 262,610 kronor vardera.

 

Per Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-03-04.

Av: Per Carlsson, Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2006-02-25