2006-05-31 22:00 #0 av: ThomasH

En mästare tvingas lägga av. Elitloppsfinalen i söndags blev Steinlagers sista lopp. - Det är en kort väg mellan himmel och helvete, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld.

Sista söndagen i maj 2005: Steinlager blixtrar till ledningen i finalen av Elitloppet. Värste utmanaren Gidde Palema kommer aldrig riktigt nära och Per Oleg Midtfjeld kan göra segergest som förste norrman på 19 år. Solvalla färgas rött och blått.
Sista söndagen i maj 2006: Steinlager kan på långt avstånd se Jag de Bellouet dundra fram till en förkrossande seger. Efter målgång börjar Steinlager galoppera och halta kraftigt. Per Oleg Midtfjeld anar det värsta och lämnar Solvalla ordentligt nedstämd.

 

 "Det känns väldigt tungt"
Tre dagar senare kom det definitiva beskedet. Gaffelbandsskadan tvingar Steinlager att ge upp sin framgångsrika tävlingskarriär.
- Dessvärre är det slut nu. Hästen är åtta år gammal och att då börja behandla honom för nya starter känns inte rätt. Det ska så mycket till för att komma tillbaka till toppnivå och han ska inte behöva lida mer, säger Per Oleg Midtfjeld.
 Var det ett svårt beslut att ta?
- Egentligen inte. Jag säger som Svanstedt sa om Gidde, "tänk på allt som han har gjort". Man naturligtvis känns det väldigt tungt.
 Vilket är ditt allra bästa minne med Steinlager?
- Utan tvekan är det segern i Elitloppet.
Totalt blev det 33 segrar på 75 starter och över 14 miljoner kronor insprunget för den svenskfödde hingsten. Tanken är nu att Steinlager nästa år ska debutera i aveln
.
Pär Andersson

Bilden publicering t o m 2006-06-07.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-31