2006-09-30 17:34 #0 av: ThomasH

Björn Goop hade fyra kriteriehästar att välja på, han valde Mellby Quantas. - Jag vann ju försöket med honom så det är naturligt att jag kör honom i finalen, säger Björn Goop.

När är en tränare kvalar in mer än en häst till final har han angenäma problem när han måste välja vem han ska köra. Björn och Olle Goop satte sig ned med sina hästägare och kom överens om vilka som skulle köra de olika hästarna.
- Jag valde Mellby Quantas eftersom jag vann försöket med honom. Sedan blev det så att Olle valde att köra Kick Party eftersom den hästen är väldigt speciell, han galopperar mycket och så. Nu fungerade han ju bra i kvalet men Olle ville ändå ta hand om honom själv på söndag.

 

Hur kommer det sig att ni valde att Stefan Söderkvist och Thomas Uhrberg skulle köra de andra hästarna?
- Vi pratade med ägarna så fick de komma med önskemål om vilka som de ville ha som kuskar bakom sina hästar. De tyckte att Stefan och Thomas passar bra.

Dags för tredje segern?
Björn Goop har vunnit kriteriet två gånger förut. Den första gången var redan 1997 med Sans Peur när Björn bara var 21 år gammal. Andra segern kom för två år sedan, med Conny Nobell som har gått vidare i karriären och vunnit både Derbyt och Elitloppet. Olikheterna är många mellan segrarna. 1997 var Björn ung och orutinerad, 2004 vann han flest lopp i landet. 1997 gav han nästan tretton gånger pengarna, 2004 gav han under två gånger.
- Det var väldigt olika känslor efter segrarna men det var ju väldigt kul båda gångerna. Det är ju alltid jättekul att vinna men den ena gången var det mer överraskande och den andra gången var jag stor favorit med min egen Conny.

På väg mot segerrekord
Björn har just nu vunnit nästan 360 lopp i Sverige i år och kommer slå sitt gamla rekord (367 segrar under ett år) med bred marginal. En del av segrarna har tagits på småbanor med några tusenlappar i första pris och andra segrar har kommit i storlopp som Elitloppet med över två miljoner kronor i första pris. Det är naturligt att tävlingsinstinkten vaknar till liv lite mer när storloppshelgerna kommer.

Ska köpa nya kriteriedeltagare under helgen
- Det är ju alltid kul att köra lopp. Fast det är klart att det är lite extra spännande när det är så här stora lopp som kriteriet. Däremot ändrar jag inte mina rutiner utan jag kör på som vanligt. Det är ju kul med auktionerna också under fredagen och lördagen då vi ska hitta hästar som kan vara med i kriteriet om två år, säger Björn.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-10-05.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-30