2006-07-24 01:26 #0 av: ThomasH

Det skulle bli stortränarnas och stjärnkuskarnas fest. Det blev Mikael Selins. Hans Mad Marke skrällvann Stochampionatet. - Jag hade aldrig kunnat drömma om det här, sa Mantorpstränaren med glädjetårar i ögonen.

Upploppet blev hänsynslöst spännande. Storfavoriten Lotuschic hade fått bestämma i ledningen men blev rejält utmanad på upploppet av hemmahoppet Alltid V.G. med Åke Svanstedt. Längst ut i banan segade sig 35-oddsaren Mad Marke med Stefan Söderkvist i sulkyn allt närmare. I vinnarcirkeln befann sig en mycket nervös Mikael Selin med en puls som skenade.
- I sista sväng såg jag att min häst såg pigg ut och tänkte att nu har vi bra pengar på gång. Jag hade varit dönöjd även om vi hade slutat tvåa men det här var helt fantastiskt. Nu känns det som om jag kan sluta som tränare.

 

 "Nu ska jag fira"
Mikael Selin är både uppfödare och ägare till Mad Marke och har tillsammans med sambon Christel Berntsson tränat fram den färska stochampionatsvinnaren. Tidigare i år hade det lilla stallet, med endast runt tio starthästar, tjänat drygt 1,5 miljoner kronor. Nu blev det 850 000 kronor till. Mad Marke tog sig nämligen förbi Lotuschic och Alltid V.G. precis före mål till publikens stora jubel.
- Det är skönt att segern gick till någon annan än de stora namnen. Inför finalen var det knappt någon som brydde sig om oss. Nu ska jag fira med ett par öl, sa Mikael Selin.
Segerkusken Stefan Söderkvist körde ett perfekt lopp med urstarka Mad Marke. Han lämnade tredje par utvändigt efter knappt ett varv och körde fram till dödens. När sedan Orchidee d'Aunou attackerade kort senare hamnade Mad Marke i andra ytter.
- I sista kurvan förbannade jag mig för att jag inte gick ut i tredjespår tidigare, men sedan lyckades vi backa oss ut och fick rygg på Svanstedt. Tjugo meter före mål kände jag att vi skulle vinna, sa Stefan Söderkvist, som i oktober i fjol var inblandad i en våldsam olycka på Solvalla och tvingades till vila i flera månader.
 Hur mår du nu?
- Höften krånglar fortfarande och jag kommer att tvingas till operation så småningom. Men en sådan här dag, när man vunnit Stochampionatet, känns det rätt bra. Det bubblar inombords.

 Favoriterna föll
De stora favoriterna föll tungt. Joy Ås galopperade från start och kändes sedan sämre än vanligt enligt Björn Goop.
Erik Adielsson tyckte att Lotuschic gjorde ett godkänt lopp trots att den förväntade segern uteblev.
- Självklart hade jag hoppats på en bättre placering men att förlora Stochampionatet med ett huvud är inte så dåligt. Fast något topplopp var det ju inte.
Örjan Kihlström, som körde Electra Skift, var efter loppet upprörd över en incident drygt 200 meter från mål då Åke Svanstedt gick ner ett spår med Alltid V.G. och på så sätt stängde in Electra Skift. En manöver som är otillåten på upploppet.
- Det spelar inte så stor roll vad jag tycker men jag tror att vi hade vunnit om vi hade fått fritt, sa Örjan, medan Åke Svanstedt inte tyckte att han hade gjort något fel utan att han bytte spår innan upploppets början.
Måldomarna gav Åke Svanstedt 17 000 kronor och sex dagars avstängning i böter för felaktig drivning och för att ej ha hållit rakt spår på upploppet.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-07-30.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-23