2006-01-23 20:09 #0 av: ThomasH

Han har slutat som travkusk. Men Stig H Johansson dominerar fortfarande i travloppen. På lördag har stallet fyra vinstkandidater på Jägersro. - Det har varit en bättre start på det här nya stuket än vad jag kunde tro, säger han.

Tre veckor har gått av det nya året. Stig H Johansson står numera vid sidan medan Erik Adielsson sköter styrningarna. Resultaten är hittills goda och det nya teamet har inlett slagkraftigt. Det har blivit tolv segrar på 44 starter vilket ger fina 27 i segerprocent. Inkörda pengar har passerat en miljon kronor och det är siffror som glädjer Stig H.
- Det får vi vara helt nöjda med. Det har varit en mycket bättre start på det här nya stuket än vad jag kunde tro. Vi har heller inte hela maskineriet igång, utan det är många hästar som tar igen sig och vintertränar just nu. Januari brukar vara en lugn månad för oss, säger Stig H Johansson.
Hur känns det själv att stå vid sidan? Nu har det gått en tid, har du hunnit vänja dig?
- Jag tycker att det känns bra. Jag visste om vad jag gjorde och har varit förberedd på det sedan ett år tillbaka.
- Ännu så länge har det inte kliat i fingrarna på mig att köra lopp igen. Sedan kanske det dyker upp något specialtillfälle framöver med något enstaka lopp, men ärligt talat så tror jag inte det. Just nu har jag inte en tanke på att jag skulle känna något sug efter att köra i framtiden heller.
Hur är du som "staketkusk"?
- Det har inte varit några bekymmer hittills. Det har gått så bra att det inte funnits någon anledning att hetsa upp sig. Men även om det gått dåligt tror jag inte att jag hade gjort det heller.
Hur ofta kommer du att närvara vid tävlingarna när dina hästar startar? Noterar att du värmde de flesta hästarna själv vid lunchtravet i fredags.
- Avsikten är att vara med så mycket som möjligt. Framförallt på V75 och på Solvalla.
- Nu var jag inte med i lördags eftersom det var svårt att ta sig till Sundsvall i snöovädret. Jag kommer heller inte att vara med på Jägersro nu på lördag eftersom jag har en annan grej inbokad som jag i så fall inte hinner hem till.
Apropå stallets stjärnor, hur står det till med Victory Tilly?
- Han ser fräsch och fin ut. Efter senaste starten har han varit nere hos veterinär Jonas Tornell som har gått igenom och undersökt honom. Med tanke på hästens ålder, och vad han har varit med om, så ser det bra ut. Veterinären tyckte till och med att han såg bättre ut nu än vid förra besöket.
- Annars så joggar hästen bara lite lätt och går inga snabbjobb just nu. Om allt fortsätter att se bra ut så hoppas jag att det blir årsdebut i månadsskiftet mars/april. Mycket hänger på hur banorna ser ut och om vi kan träna ordentligt.

 

Till lördagens V75-tävlingar på Jägersro skickar Stig H ner fem hästar. Två av dem kommer med färska V75-segrar i bagaget, och så här tror Johansson om sina chanser:
- Tequilaracing Rose (V75-1) såg bra ut vid segern i Eskilstuna. Det känns som att han är i fortsatt bra författning av träningen att döma. Självfallet har jag goda förhoppningar om att han ska duga igen, speciellt eftersom hästen är kvar i bronsdivisionen. Det känns som min bästa chans på lördag.
- Mellby Ocarina (V75-2) fick ett bra lopp i lördags men jag tycker också att hon gick bra. Hon gör bra lopp för det mesta och det var kul att hon nu kunde vinna. Hästen missgynnades av att tävla med hakar, vilket väl de flesta gjorde. Hon är såklart bättre med sommarbalans vilket jag hoppas och tror att det går att köra på nu. Jag har inte studerat motståndet och vill inte ge mig in på någon analys. På den fina formen känns det ändå som att hon ska räknas.
- Green Chili (V75-3) tog jag ut i gulddivisionen trots att hästen egentligen är i silverdivisionen. Det var lite hästar anmälda i guld och de hade problem att få ihop loppet. Dessutom är den korta distansen mer passande för Green Chili än den långa distansen som är i silver. Men normalt sett ska hästen inte duga här.

Bra i måndagsjobbet
- It's Enough (V75-4) har gjort två bra lopp på raken och vunnit efter tuffa löpningar. Framförallt så travar hon bättre nu och det är nog den största anledningen till förbättringen. Hästen tränade under måndagen och kändes fortsatt fin. Jag har inte riktigt koll på motståndet här men normalt är It's Enough en av de som räknas i den här typen av stolopp.
- Idholmens Kenzo (V75-5) gick rätt så skapligt i lördags trots att han blev fyra. Jag har svårt att tro att han ska bli bättre med loppet i sig på bara en vecka. Vi får istället hoppas på att hästen inte har tagit illa vid sig, eftersom det blev ett tufft lopp för hans del. Bilstart gynnar honom men sedan får man se hur han tar de långa resorna. Först till Bergsåker i lördags och nu till Malmö. Läget är bra och är allt som det ska bör han väl också räknas med lite chans.
Vem har bästa chansen av dina hästar?
- Jag tycker att det är likvärdig chans mellan fyra av mina hästar. Kanske ett lite extra plus för Tequilaracing Rose, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-01-30.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-01-23