2006-05-15 23:46 #0 av: ThomasH

Turbo Sund är supertalangen som ännu inte riktigt blommat ut. På lördag ställs han mot Digger Crown i Ego Boys Minne på hemmabanan Rättvik. - I ledningen har jag svårt att se någon som slår honom, säger Leif Witasp

På söndag lottas de två försöken till Elitloppet. Ett dygn tidigare har Turbo Sund chansen att bli en av de sista kandidaterna till en plats. Dalahästen årsdebuterade för tio dagar sedan genom att löpa dött lopp med förra årets elitloppstvåa Giant Superman.
 Har du funderat på att starta Turbo Sund i Elitloppet?
- Nej, det har jag inte haft i tankarna, säger Leif Witasp.
 Kan det bli aktuellt om Turbo Sund gör ett kanonlopp på lördag?
- Det får vi ta ställning till då i så fall.

 

 Lättstressad
Leif Witasp är medvetet försiktig. Turbo Sund slog igenom som treåring och vann då bland annat Europeiskt Treåringschampionat i Milano. Sedan dess har karriären svängt som en äkta daldans. Topptider har blandats med riktiga bottennapp. På Vincennes i slutet av förra året gick det inte alls, två starter slutade med lika många nollor i resultatraden. Ändå är det vintern i Frankrike som kan göra att Turbo Sund i år slår igenom i den äldre eliten.
- Han har blivit mycket starkare där nere. Vi har preparerat honom i stort sett hela året och kört honom 6-7 dagar i veckan sedan januari. Förhoppningsvis ska han nu också vara mindre stressad än vad han var i slutet av fjolåret, säger Leif Witasp.
 Har han utvecklats på något annat sätt i vinter?
- Han gick 1.10,9 i fjol som fyraåring och jag vet inte hur mycket mer han kan utvecklas. Kan han bara hålla sig fräsch och fin tror jag att den kapacitet som han har kommer att räcka långt.

 Drömläge i drömloppet
En gång tidigare har Leif Witasp lyckats vinna Ego Boys Minne på sin hemmabana Rättvik, men då var det med en häst som han inte tränade själv. Därför är gulddivisionsloppet på lördag extra betydelsefullt. Förra året galopperade Turbo Sund som andrahandsfavorit och slutade fyra. Nu är det dags för revansch - och hemmajubel.
- I och med att Turbo Sund har haft ett par bra säsonger så har det blivit en del snack runt omkring honom. Självklart vill man då visa upp hästen i fin författning när det är hemmaplan. Jag hoppas att han ska vara med i segerstriden, säger Leif Witasp.
Från spår ett talar mycket för tidig ledning, även om fjolårets Lotteriavinnare Digger Crown säkert kommer att laddas.
- Min chans är att komma till ledningen och spårlottningen var ju klart gynnsam. Jag tror inte att han kommer att vara sämre än senast, och springer han den tiden igen (1.12,3) räcker det långt.
Vad tror du om Defi Trizz i V75-2?
- Hon har utveckling i sig och går framåt hela tiden. De två senaste starterna har hon avslutat bra utan att räcka ända fram. Klart jag hade önskat ett bättre läge men helt borta tycker jag inte att hon är den här gången i alla fall.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-05-22.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-15