2006-04-30 22:52 #0 av: ThomasH

Victory Tilly upphör aldrig att förvåna. I suverän stil vann han storloppet Forus Open för Erik Adielsson. Världsstjärnan såg lysande ut samtidigt som Steinlager galopperade. - Det är en unik häst. Han vann med krafter kvar och hade kunnat springa en 10-tid idag, sa Adielsson.

Det var mästarmöte i Forus Open utanför Stavanger med drygt 700.000 kronor i förstapris.
Victory Tilly - elitloppsvinnare år 2000 - mot Steinlager, som vann förra året.
Men den norske stjärnan galopperade kort efter start och tappade 50 meter. Samtidigt var det tuff körning i täten där ledande Brave Man tog emot Gazza Degato och Tom Horpestad. Mitt i första kurvan galopperade Gazza Degato och Victory Tilly fick sedan trava snett utvändigt om ledaren hela vägen. Första 500 metrarna kördes efter 1.08,5 och första varvet på 1.11,5.

 

"Kändes helt underbar"
Steinlager gjorde en mäktig upphämtning efter sin galopp och kom fram i tredje par invändigt. In i sista sväng tryckte Victory Tilly på ledande Brave Man som direkt såg slagen ut. Vid upploppets början satt Erik Adielsson mest och tittade sig omkring var han hade sina konkurrenter. När han bad Victory Tilly om en extra växel fick han direkt ett positivt svar. Den elvaårige valacken såg ut som i fornstora dagar och stack undan till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.12,1 över distansen 1600 meter med bilstart.
- Hästen fick inget optimalt lopp utan jag fick ta upp honom ett par gånger och köra igen. Det gillar han normalt sett inte men idag var det inga problem. I utgången av sista kurvan tog jag upp lite för att inte släppa ut Steinlager. Jag väntade med att köra till 200 kvar och då avgjorde han på 50 meter. Den sista biten in mot mål var det cruise control, sa Erik Adielsson.
- Victory kändes helt underbar och har bara blivit bättre och bättre i årets starter. Det fanns krafter kvar i mål och hade han fått springa på innerspår tror jag att han gått en hög 1.10-tid eller en låg 1.11-tid.

Ny start inom 14 dagar
Tränaren Stig H Johansson var inte på plats utan såg loppet i ATG-live-sändningen hemma på sin dator. Han var också imponerad av Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna.
- Victory Tilly såg jättefin ut. De som var värst emot gjorde ju bort sig men vår häst gjorde en väldigt fin insats.
- Nu får han göra en start till inom 14 dagar men jag har inte bestämt var det blir ännu. Gör hästen ett bra lopp även där kan det bli Elitloppet, sa Stig H Johansson.

Lyckad dag för Adielsson
Enligt Erik Adielsson skulle den 37-faldige miljonären inte göra bort sig i ännu en elitloppsstart.
- Av 16 hästar så är han absolut en av de som platsar i Elitloppet, det är det inget snack om. Men Stig och ägarna får väl ta en diskussion om det.
- Jag tror dock att det hade betytt väldigt mycket för själva Elitloppet om Victory Tilly hade varit med. Stig och skötaren Malin Gustafsson har satt elvaåringen i ett mycket fint skick, sa Adielsson.
Jägersrokusken hade för övrigt en mycket lyckad dag i Stavanger. Han vann även ett större lopp med Forges L.B. vilket inbringade drygt 300.000 kronor i förstapris.

Steinlager för pigg i starten
Tvåa i mål i Forus Open blev Lill Adolf för Lutfi Kolgjini. Han fick ett perfekt lopp i andra par utvändigt och avslutade bra på tiden 1.12,3.
Trea blev Steinlager som svarade för en stark insats efter galoppen. Han kom loss in på upploppet och fullföljde bra på tiden 1.12,5. Men vid upploppets början tog sig Per Oleg Midtfjeld ut snävt och störde Alexia Ås och Örjan Kihlström.
- Steinlager var för pigg i början och blev alldeles för ivrig i starten. Det var anledningen till galoppen och han har gjort så förrut när han varit för hetsig. Han kändes annars fräsch och fin och gjorde ett jävla lopp efter galoppen, sa Per Oleg Midtfjeld.
- Jag skulle tippa på att han sprang mellan 10,5 - 11,0 i 1400 meter. I sista kurvan hade jag faktiskt lite segerfeeling men han blev trött över upploppet. Jag erkänner också att det var i snävaste laget när jag tog mig loss. Nu siktar vi in oss på Oslo Grand Prix om 14 dagar, fortsatte Midtfjeld.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-05-07.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-30