2006-05-20 22:52 #0 av: ThomasH

Digger Crown var otroligt bra i Ego Boys Minne i Rättvik. Trots galopp i starten spurtade han förbi ledande Turbo Sund till slut. - Han är ruskigt fin just nu, sa segerkusken Erik Adielsson.

Hemmahoppet Turbo Sund hade inget att sätta emot den Stig H Johansson-tränade hästen. Detta trots att han fått bestämma tempot i ledningen. Visserligen var öppningen tuff, 1.11,0 första 500 metrarna, men nästa femhundring fick Turbo Sund köra i 1.17-fart.
Digger Crown klippte i galopp i starten (precis som han gjorde i finalen av Lotterian) men ställde sig snabbt.
- Jag körde lite för hårt på honom från start, sa Erik Adielsson.

 

Trodde på seger redan 300 kvar
Han hittade en position i femte par utvändigt och fick draghjälp av Jewish Banker över sista bortre långsidan. Men det var fortfarande en bra bit fram till Turbo Sund i sista kurvan. Då visade Digger Crown att han är en häst i översta eliten. Via ett rykande upplopp fångade han in Leif Witasps häst kort före mål. Sista varvet avverkade Digger Crown efter 1.10,5.
- Jag har kört hästen flera gånger, bland annat i fjol. Men så bra som han är just nu har jag aldrig känt honom. Han är helt enkelt ruskigt fin, berömde Erik Adielsson.
- Efter galoppen så ville jag inte bomba på i spåren varvet kvar. Jag väntade därför och fick perfekt draghjälp av Björn Goops häst. Sedan kände jag faktiskt redan 300 meter kvar att det skulle greja sig. 
Digger Crown tog därmed seger nummer 45 i hästens karriär. Förstapriset var 150.000 kronor och nästa helg väntar Sweden Cup, "Lilla Elitloppet", för nioåringen.
Turbo Sund däremot fick nöja sig med en tredjeplats. Leif Witasp var ändå nöjd med sin häst.
- Innerspåret var krävande och jag tycker att han får godkänt.

Firade med ytterligare en seger
Firma "Stig-Erik" tog ytterligare en seger på V75. De avslutade omgången med Celebrity Photo som nu tog andra raka i Stig H:s regi. Han inledde utvändigt om ledaren men varvet kvar släppte Adielsson fram Important och fick på så vis andra par utvändigt. In på upploppet kopplade han ett säkert grepp på Fantasy Broline, även om det inte var några stora marginaler i mål.
- Han kopplade grepp på Jörgens häst men sedan slappnade han av och bara lufsade på. Det fanns krafter kvar och det här är en häst med fin teknik och bra inställning. Jag måste nog säga att gillar inställningen mest. Han kommer att tjäna bra pengar, sa Erik Adielsson.

Även dubbelt Svanstedt
Dubbelseger på V75 blev det även för Åke Svanstedt.
I alla fall för två Svanstedt-tränade hästar. Åke inledde genom att vinna en hård upploppsduell med Tobina Pazzione. Han sände resolut fram utvändigt om ledande Västerbo Miguel 1300 meter kvar. Sedan fick den tuffa märren tåga utan draghjälp resten av loppet. Men det är något hon trivs ypperligt med. Över upploppet gick hon i närkamp med Västerbo Miguel och över mållinjen var de jämnsides. Längsta nosen hade dock Tobina Pazzione.
- Jag ville komma fram i "dödens" för där är hon klart piggast. Rogers häst såg slagen ut in på upploppet men kom tillbaka de sista 50 metrarna, sa Åke Svanstedt.
Han kunde sedan stå vid sidan och se när Frank Nilsson tog hem lärlingsloppet med F.D.Currie. Det femåriga stoet satt långt bak men långspurtade starkt till en säker seger. 

Royal Winner överlägsen
En imponerande insats svarade Royal Winner för i V75-6. Den Stefan Melander-tränade hästen var helt överlägsen trots ett lopp utvändigt om ledaren. Björn Goop avvaktade en bit bak först, samtidigt som det var rejäl kubbning i täten mellan Marvelous Bråten och Totti Boko. Men sedan fick Royal Winner göra allt grovjobb utvändigt utan rygg. Över upploppet försvann han ifrån på ett imponerande sätt.
Dubbelseger för Björn Goop då han även vann V75-2 med Conrads On Line. Men där var det en hel del tur med i bilden. Ledande Timotejs Potter galopperade nämligen med segern klar kort före mål.

Många favoriter gjorde sin plikt denna lördagseftermiddag i Rättvik. Utdelningen för sju rätt stannade vid blygsamma 3.749 kronor.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-05-27.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-20