2006-04-26 23:22 #0 av: ThomasH

Karriären är över för en av Sveriges bästa hästar genom tiderna. Gidde Palema har gjort sin sista start. - Det är en förlust för oss men även för svensk travsport, säger ägaren Karl-Erik Bender.

Skadan som Gidde Palema ådrog sig på Jägersro för två och en halv vecka sedan var precis så allvarlig som många fruktade. Den kraftiga blödningen på vänster gaffelband innebär slutet på en karriär som innehållit segrar i bland annat Elitloppet, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Åby Stora Pris, Jubileumspokalen och Hugo Åbergs Memorial.
- I dag såg vi hur kraftig blödningen var på gaffelbandet. Det tar sex månader att läka och sedan skulle det ta sex månader till att träna upp honom i tävlingsform och det vill vi inte göra. Jag är besviken över att han fick sluta på grund av en skada, men samtidigt har man också haft så mycket roligt med honom och det får man försöka minnas, säger Åke Svanstedt till TT.

 

 "Alla tyckte om honom"
Redan för drygt fem år sedan såg det ut som om Gidde Palema hade gjort sin sista start. En skada tvingade derbytvåan till ett tävlingsuppehåll på 21 månader. När han sedan överraskande kom tillbaka gjorde han det som en ny häst - en riktig världsstjärna. Saknaden i storloppen på Europas travbanor under sommaren blir stor.
- Det känns som att alla tyckte om honom när han dansade fram i loppen. Han har en stor personlighet och utstrålning och nog märktes det att han saknades när Olympiatravsfinalen avgjordes förra helgen. Där var alla på linjen, ingen utmärkte sig, säger Karl-Erik Bender.
Nu väntar avelsarbete för elvaårige Gidde Palema som totalt sprang in 27 miljoner kronor under sina många år i eliten.
- Eftersom skadan sitter i ett framben påverkar den inte hans avelsarbete. Han kommer att leva ett bra liv i hagen och fortsätta att underhålla damerna. Skötaren Linda Björnholmen kommer också att fortsätta ta hand om Gidde enligt gamla rutiner. Han ska ut i hagen vissa tider annars blir han tokig. Man kan nästan ställa klockan efter honom, säger Karl-Erik Bender.
- Det är självklart jättetråkigt att det ska sluta så här. Samtidigt har vi haft så oerhört mycket roligt med den här hästen, han har ju tävlat på absolut toppnivå i tre år, fortsätter han.

 Olympiatravet Åkes favorit
Segern i Elitloppet 2004 är förstås den stora höjdpunkten i Gidde Palemas karriär. Men tränaren och kusken Åke Svanstedt har även en egen personlig favorit.
- Den roligaste och det jag minns bäst är när vi vann Olympiatravet första gången. I sju veckor hade jag bara det loppet i sikte, jag visste att han skulle bli enormt förbättrad barfota och det var en härlig känsla när allt funkade, säger han till TT.

 Pär Andersson
 Åsa Elmroth


Bilden Publicerad t o m 2006-05-03.

Av: Pär Andersson
 Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-26