2006-04-24 20:43 #0 av: ThomasH

Travets egen "Golden boy" blev Olympiatravets stora vinnare. Björn Goop segrade med hästen som fått Norge att storma - Thai Tanic. - Otroligt skönt att få vinna ett så stort lopp på hemmaplan, sa Sveriges bäste kusk.

Fyra hästar på linje. En magisk upploppsduell där kuskarna, tränarna, skötarna, publiken, och kanske till och med hästarna kastades mellan hopp och förtvivlan. Luckan på slutet avgjorde allt. Björn Goop lyckades tråckla sig förbi franske Kito du Vivier och när mållinjen passerades hette inte vinnaren av Olympiatravet 2006 Order By Fax eller Dumle Loss som de flesta hade trott. Vinnaren hette Thai Tanic.
- Jag chansade invändigt och hoppades att det skulle lösa sig, vilket det gjorde i sista stund. Väldigt strongt gjort av hästen att hinna med att växla tempo på så kort tid, sa Björn Goop.

 

 Orsakade norsk folkstorm
Thai Tanic är hästen som hela Norge hoppades skulle bli deras nästa superstjärna. Därför blev uppståndelsen enorm när ägarna i höstas bestämde sig för att flytta hästen till Sverige - och stall Goop.
- Vi kände att Thai Tanic behövde ses på med andra ögon och därför tog vi det drastiska steget. Många i Norge blev förbannade att vi flyttade till en svensk tränare, så därför var den här segern en väldig lättnad, sa Espen Hartvig, som är en av två ägare till Thai Tanic.
- Pressuppbådet från Norge har varit enormt och ägarna har fått mycket kritik. Vi har därmed känt ett stort ansvar och det här var en väldigt kul känsla, sa Björn Goop.

 "Jag kom ingenstans"
Starten blev inte lika dramatisk som de flesta hade förutspått. Dumle Loss kunde inte vara med från sitt innerspår, i stället var det Erik Adielsson och Improve Ås som var allra snabbast. I rygg satt Thai Tanic, medan favoritduon Dumle Loss och Order By Fax hamnade i andra respektive femte par utvändigt. På den sista bortre långsidan började attackerna komma i tredjespår när Kito du Vivier och Jos Verbeeck såg ut att ha det jobbigt i dödens.
- Jos tog upp sin häst 900 meter kvar, men när jag skulle runda honom hände ingenting. Jag kom ingenstans. Varken Dumle Loss eller hans kusk hade sin bästa dag, sa Joakim Wallin självkritiskt efter att Dumle Loss slutat oplacerad.
Upploppet blev i stället en kamp mellan Kito du Vivier, Super Light, Order By Fax, och så Thai Tanic. Kito du Vivier bröt ut ett spår på upploppet, vilket innebar 10 000 kronor i böter för Jos Verbeeck - och fritt fram för Björn Goop. Då hjälpte det inte att både Super Light och Order By Fax avslutade vasst längre ut i banan.
- Björn vann eftersom en annan kusk öppnade för honom. Jag körde mot Order By Fax men kunde inte driva för fullt sista biten. Det är inte dåligt att bli tvåa men jag hade gärna velat göra segergest med Super Light, sa Jörgen Westholm.
- Spurten ebbade ut sista biten och Order By Fax var inte som bäst. Nu blev det inget optimalt lopp, med fjärdespår runt sista sväng, men jag tycker ändå att han borde ha kunnat gå bättre, sa Per Lennartsson om favoritspelade Order By Fax som blev trea.

 Trippelt Goop
Som om det inte räckte med segern i Olympiatravet värd en miljon kronor, stora lass med ära, en inbjudan till Elitloppet för Thai Tanic, drygt 14 000 åskådare och strålande sol. Björn Goop var inte klar för dagen. Han inledde V75-omgången genom att tursamt vinna med Hamble Crown, som bara var trea i mål men där konkurrenterna diskvalificerades för galopp.
- Det var lite chockerande, men det krävs mycket tur för att vinna travlopp ibland, sa Björn, som även vann V75-4 med Eges Officer.

 Tionde raka för "Fotbollshästen"
Across the Lines sprängde alla gränser och allt motstånd i V75-2 och tog sin tionde raka seger. Efter en stenhård öppning tvingades "Fotbollshästen", ägd av bland andra VM-spelarna Markus Allbäck och Tobias Linderoth, trava utvändigt om ledande Gentle Way. Ett lopp som hade knäckt de flesta - men inte Across the Lines. På upploppet kunde ingen hota Erik Adielssons superhäst.
- Han är ruggigt bra. Det blev ett kämpigt lopp men det är då de riktiga topphästarna kliver fram, sa Erik, som berättade att årets stora mål för Across the Lines är Derbyt i höst.
Övriga lopp vanns av Zoccer Wadd, Harmonic Silvio och Arras, vilket gjorde att utdelningen på sju rätt blev blygsamma 3 131 kronor.

Pär Andersson

Bilden publicrad t o m 2006-04-29.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-24