2006-07-04 02:28 #0 av: ThomasH

Stefan "Tarzan" Melander har tränat och ägt flera stjärnhästar. Av de hästar som han själv äger är V64-akutelle Improve Ås (V64-5) kanske den allra bäste, men han tränar inte själv. - Jag ville testa honom hos Stig H Johansson och det har ju gått bra. Tidigare har jag ju testat andra hästar hos honom. Men jag visste ju inte att han skulle sluta som kusk. Det kom som en överraskning för mig men det har gått bra ändå, säger "Tarzan".

"Tarzan" har hästar även på andra ställen. Bland annat Youngstown som tränas av Kari Lähdekorpi. I egen träning har han drygt sextio hästar tillsammans med sambon Catarina Lundström. Genom åren har de skickat ned många hästar till Frankrike som har roffat åt sig stora delar av fransmännens prispengar. Bland annat har Gigant Neo både vunnit och kommit tvåa i Prix d'Amerique. Men för tillfället har de ingen häst nere i Frankrike.
- Meningen är ju egentligen att jag ska ha hästar året runt därnere. Men det har blivit så att alla är här hemma just nu. Men snart ska vi köra ned hästar igen, säger Tarzan.

 

Royal Winner till Frankrike
Det finns många hästar i stallet som är aktuella för att flytta till Frankrike. Maximus Sautonne har tagit många segrar i Sverige under året och är aktuell för en flytt framåt hösten. Även dubble V75-segraren Royal Winner kommer att åka ned.
- Royal Winner har väldigt fina lopp därnere och kommer säkert att göra det väldigt bra. En sån som Straightup däremot vet jag inte riktigt. Han har tjänat mycket pengar nu och det blir tuffa lopp för honom tror jag. Annars är det många franskfödda unga hästar som jag tänkte ta ned. Jag har köpt ganska många franskfödda hästar. De är ju lite krångliga och travar ofta dåligt, men svenskfödda unghästar har ju inga startmöjligheter i Frankrike, säger Melander.

Osäkert med Gigant Neo
Den störste stjärnan i stallet, årets Prix d'Amerique-segrare Gigant Neo, skadade sig i vintras och har sedan dess ägnat sig åt avel. Nästan 300 ston har fått ta del av hans förtjänster och det är osäkert om han kommer tillbaka till tävlingsbanan.
- Det är svårt att säga vad som kommer hända med Gigant Neo. Han är ju jättefin och skadefri nu. Jag vet faktiskt inte vad vi ska göra med honom nu utan det är väl 50 procent chans ungefär att han ska starta igen, berättar "Tarzan".

Unghästar i fokus
Annars är det unghästarna som står i fokus för stall Melander/Lundström. I dagarna har de sålt några hästar till Tyskland, bland annat Caribbean BC och Omigen Karsk. Istället är det framförallt fyra tvåringar med Scarlet Knight som pappa om drar till sig Tarzans intresse. En av de fyra har det fantasifulla namnet Man on the Moon, ett smeknamn "Tarzan" fick av Meadowlands referent när han vann Hambletonian tillsammans med Scarlet Knight.
- Det dröjer nog ett tag innan de startar. De är lite sena eftersom vintern var så lång. Men de ser fina ut och kan de bara bli i närheten av sin pappa är jag jättenöjd, menar "Tarzan".
Men för tillfället är det Improve Ås som är den kanske bästa av "Tarzans" hästar. Och på onsdag startar han som favorit i V64-6.

Anders Forsberg

Bilder publicerad t o m 2006-07-10.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-04