2006-06-27 02:23 #0 av: ThomasH

Han har vunnit fyra E3-finaler tidigare. Nu kan Lutfi Kolgjini göra det igen med sin nya stjärna Going Kronos. - Han är inte mycket sämre än Viking Kronos. Jag skulle inte vilja byta ut honom mot hela finalfältet, säger "Ludde".

Maffige Going Kronos är en talang utöver det vanliga. Han har tagit fem segrar på sex starter och blir storfavorit i E3-finalen på lördag.  Foto: Mats Hansson/ALN.
Maffige Going Kronos är en talang utöver det vanliga. Han har tagit fem segrar på sex starter och blir storfavorit i E3-finalen på lördag. Foto: Mats Hansson/ALN.
Jägersrotränaren är som vanligt het när det vankas storlopp för unghästar.
Och den här gången har han något alldeles extra att köra med. Treårige Going Kronos har imponerat enormt och vunnit fem av sex starter. Senast var i E3-försöket i Eskilstuna där han avgjorde lekande lätt.
- Going Kronos är en helt underbar individ. Det är en ren njutning att sitta bakom honom, säger Lutfi Kolgjini.
- Allt som hästen gör är så jäkla klassigt. Han är smart som bara den och gör aldrig några fel. Han har ett oerhört vägvinnande steg och är inte många meter sämre än sin pappa Viking Kronos.
Hur många meter sämre?
- Tja, 40 meter kanske...
- Skämt åsido. "Vikingen" var en fruktansvärd häst som var extremt talangfull. Han ligger mig oerhört varmt om hjärtat och om jag säger att Going Kronos inte är mycket sämre så förstår ni själva. Han är så lik sin pappa och har ärvt alla hans fina egenskaper.
Då måste han vara den näst bästa häst du tränat?
- Det är lite för tidigt att säga ännu. Jag menar, han har ju en bra bit kvar till exempelvis Revenues kaliber. Men rent talangmässigt som unghäst är han en extraordinär individ.
Var han en stjärna från allra första början i träningen?
- Ja, han gick loss tidigt från de andra som 1,5-åring. Men sedan har det varit en del problem på vägen. Hästen har vuxit ganska rejält till och från.
- En del hästar klarar av att tränas under tiden men Going Kronos hade ont utav det. Därför har jag tagit honom lugnt och försiktigt emellanåt.
I senaste starten vann Going Kronos enkelt, trots en resa utvändigt om obesegrade Benny Palema. Var det lika lätt som det såg ut?
- Ja, det var det verkligen. Jag satte mig lugn utvändigt om ledaren och hästen sprang mest och klippte med öronen. Han väntade bara på signalen från mig att få avgöra. Det är också en härlig egenskap som Going Kronos har.
Vad är det för signal?
- Det är mellan mig och hästen...
På lördag väntar E3-finalen på Färjestad med 800.000 kronor i förstapris. Det låter som att det blir en ny seger?
- Alla lopp ska köras men de ska vara jävligt bra om de ska slå honom. Jag skulle inte vilja byta ut Going Kronos mot hela finalfältet, säger Ludde.

 

Kan även vinna stoavdelningen
Han har tidigare tagit hem fyra segrar i E3-finaler med egentränade hästar. Dessa är Viking Kronos, Face of Speed och dubbla triumfer med Needles'n Pins.
Även på fredagskvällen är Ludde i hetluften i E3:s stoavdelning med Victoria d'Orgeres.
- Hon vann enkelt sitt uttagningslopp och var bara bäst i loppet. Jag är mycket nöjd med vad både hon och Going Kronos har presterat i träningen efteråt.
- Nu har vi niondespår och jag tog det istället för sex som jag hade att välja på. Vi får hoppas att det blir rejäl körning där framme och i så fall ska min häst räknas med vinstchans.

"Hövdingen" outsider
Inom V75, där det för övrigt är jackpot för fjärde veckan i rad, har Lutfi Kolgjini ytterligare två hästar till start.
- Mack November (V75-1) galopperade strax efter start i Kalmar. Han segade sedan med till en sjätteplats på en fin tid. Jag var nöjd med hästen men här är läget alldeles för dåligt för att han ska ha någon chans.
- Hövding Lavec (V75-3) gick mycket bra i World Cup-Trot-loppet i Milano i fredags. Han flög fram över upploppet men förlorade kampen om tredjepriset knappt mot Malabar Circle Ås. "Hövdingen" har full form och är en outsider trots det dåliga läget.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-07-03.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-27