2005-11-01 21:22 #0 av: ThomasH

Peter "Foppa" Forsberg och Robert Bergh har lyckats på travbanan förut. Nu har de en ny stjärna. Cromwell gjorde debut för Robert Bergh i italienska storloppet Orsi Mangelli och slutade trea. - Jag försökte låsa fast favoriten, men han körde rätt ut, sa den svenske tränaren.

Kanal 75 Milano

I NHL smeker han fram passningar till Philadelphias måltjuv Simon Gagne.
I den svenska travsporten öppnar han plånboken när Robert Bergh hittar intressanta objekt.
Peter Forsberg vann som ägare det svenska travderbyt för två år sedan med Tsar d´Inverne, men han blev skadad och duon Forsberg/Bergh fick leta en ny stjärna.
Valet föll på amerikanske Cromwell och efter debuten har de all anledning att vara väldigt hoppfulla inför framtiden.
- Ja, det är väl så här alla ägare vill att deras häst ska debutera, sa Bergh efter försöksvinsten i Orsi Mangelli, Europas största öppna treåringslopp.
Cromwell som bara varit Sverige i sex veckor och som enligt Bergh inte skulle vara redo för stordåd spurtade överraskande till en säker seger i försöket.
Det hade kunnat bli en fullträff i finalen av miljonloppet också. Men Berghs taktik att låsa fast favoriten Fairbank Gi (som krossade Lutfi Kolgjinis Olimede i det första försöket) misslyckades.
- Jag hade Fairbank Gi under kontroll, men kusken styrde bara rätt ut. Det fanns inget annat val än att väja, sa Bergh om incidenten i första sväng.


Än slank han hit...
Fairbank Gi visade sig vara ett monster. Trots att kusken Pietro Giuseppe Maisto körde som han stulit hästen var han helt överlägsen. Det pratades dock mycket om att Fairbank Gi sprungit innanför bangränsen under större delen av upploppet.
- Hade jag som utlänning gjort samma saker som han gjorde under loppet hade man knappast behövt fundera på att åka till vinnarcirkeln i alla fall, sa Bergh.
Cromwell fick ett tungt sista halvvarv, men lyckades ändå spurta till tredjeplatsen och 240 000 kronor.
- Jag är jättenöjd. Nu får han vila över vintern, sen siktar vi på fyraåringsloppen i Sverige nästa år, sa Bergh.

Dålig dag för Olimede
Lutfi Kolgjinis Olimede var förhandsfavorit i Orsi Mangelli men hade en dålig dag. I försöket var han visserligen tvåa bakom Fairbank Gi, men i finalen var han helt stinglös.
- Jag vet inte vad det var med honom. Nu får han vila, sa Kolgjini som dock alltid hittar saker att glädjas över:
- Jag äger Fairbank Gis mormor. Hur man än gör är man alltid en vinnare..., sa Kolgjini.

Johan Lindberg.

Av: Johan Lindberg.

Datum för publicering

  • 2005-11-01