2006-06-21 01:37 #0 av: ThomasH

Lutfi Kolgjini var, som så ofta, i centrum under E3-kvalen på Sundbyholm. Först körde han på U.S.A.Hornline - sedan visade han upp kvällens mest imponerande vinnare. - Going Kronos är inte många meter sämre än "Vikingen" som var ett fenomen, sa "Ludde".

"Vikingen" är förstås Viking Kronos som var Lutfi Kolgjinis stora unghäststjärna i slutet av 90-talet, och som sedan visat sig vara en ytterst framgångsrik avelshingst. En av hans söner är Going Kronos, som inte gav obesegrade Benny Palema minsta chans att försvara sig det sista halvvarvet. Lutfi Kolgjinis nya fantomhäst vann från dödens på tiden 1.14,9.
- Going Kronos är osannolikt bra och har en helt fantastisk inställning. Hästen springer mest och väntar på att jag ske ge attackorder och när jag gör det piper han iväg. Vi vann åkandes över mål, sa "Ludde".

 

 Dig For Dollars besegrad
Sämre gick det för den andra snackhästen i den öppna klassen. Dig For Dollars, som imponerat stort i år, orkade inte stå emot Exceptional Kemp på upploppet. Peter Untersteiner valde att släppa ledningen till favoriten efter 600 meter, ett taktiskt genidrag eftersom luckan uppenbarade sig till slut.
- Det var bra att ligga i draget i dag och hästen kändes väldigt stark i sista sväng. Jag kände att jag hade trumf på hand då, sa Peter Untersteiner, som gav Exceptional Kemp omdömet "en av de vassaste som jag har tränat".

 "Lika bra att Ludde styr allt"
Fem av de sex uttagningsloppen i stoklassen blev mer eller mindre odramatiska. Förutom 32-oddsaren Pau, som skrällvann efter en vass avslutning, radade favoriterna upp sig. Vala Boko, Useful Hornline, Barfine Player och Tigger motsvarade alla favoritskapet i sina respektive lopp. Dramatiken inträffade i stället i det sista uttagningsloppet. Storfavoriten U.S.A.Hornline överfölls i ledningen av Lutfi Kolgjini bakom Victoria d'Orgeres. En trång situation varvet från mål slutade med galopp för U.S.A.Hornline och en ledning som höll ända in i mål för Victoria d'Orgeres. Efter loppet var meningarna mellan de båda kuskarna minst sagt delade.
- Jag gjorde inget ojuste och har absolut inget dåligt samvete. Lennartsson försökte rädda situationen och köra innanför sargen vilket jag tycker är dålig stil, sa Lutfi Kolgjini.
- Jag blir så matt. Om Ludde ska agera måldomare också är det lika bra att han styr över allt. Jag hade ingenstans att ta vägen och blev påkörd. Tråkigt att brott verkar löna sig, svarade Per Lennartsson.
Tre dagars avstängning och 3 000 kronor i böter blev Lutfi Kolgjinis straff för påkörningen. E3-finalerna avgörs på Färjestad 30 juni och 1 juli.

 Pär Andersson

E3 - Öppen Klass, Final, 2 140 meter autostart:
1. Express Merett
2. Exceptional Kemp
3. Tap Dance
4. Going Kronos
5. Pineish
6. Thunderbolt
7. Gold Space
8. Benny Palema
9. Simb Luke
10. Dig For Dollars
11. Sky Launcher
12. Victory Sund

E3 - Stofinal, 2140 meter autostart:
1. Barfine Player
2. Vala Boko
3. Pau
4. Useful Hornline
5. Tigger
6. Debbie Brodda
7. Foretta
8. Bourbon
9. Victoria d'Orgeres
10. Grammis
11. Butterfly Player
12. Emotional Dust

 

Bilden publicerad t o m 2006-06-27.

 

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-20