2006-04-07 03:42 #0 av: ThomasH

På söndag är det premiär för den sju månader långa Breeders' Crown-turnén. Två av söndagens huvudpersoner är Erik gånger två, Adielsson och Svensson. - Evenemanget är bra för sporten eftersom tävlingarna sker över en stor del av landet. Det är extra välkommet på landsortsbanorna. Samtidigt är det mycket viktigt att hingstägare, uppfödare och hästägare hyllas ordentligt annars förlorar vi dem, säger Erik Svensson.

Breeders' Crown har arrangerats i Sverige sedan 1991 och bakom tävlingsserien står många intressenter inom travsporten: uppfödare, hingstägare, hästägare, tränare, travbanor och sponsorer. I finalen väntar 500 000 kronor till vinnaren men först ska hästarna klara sig igenom kval och semifinal.
- Breeders' Crown i dess nuvarande form med kvallopp för alla är ett bra upplägg. Förr kunde vissa hästar räkna med att gå direkt till semifinal på prissumma men nu måste de ut och tävla om det för att vara säkra. Det gillar jag, säger Erik Adielsson.
Erik Svensson håller med.
- Serien är en bra morot för alla inblandade eftersom det är bra pengar att köra om. Förra året körde mitt stall, av alla, in en halv miljon på Breeders' Crown. Då förstår du ju hur mycket jag gillar det här, säger Erik Svensson och skrattar.

 

Sevärd duell på söndag
Både Adielsson och Svensson är överens om att Breeders' Crown meritmässigt ligger strax under Kriteriet och Derbyt tillsammans med E3-serien.
- Jag som inte direkt är överöst med Elitloppssegrar rankar detta högt. Det är bra att det uppmuntras att hästarna är i bra form tidigt men det är sorgligt att det är så dåligt anmält. En orsak kan vara att just Kalmar ligger lite avigt till, funderar Erik Svensson som själv dock inte räds resan. 
Han utlovar en sevärd duell mellan hans egen Bambino Banker och Adielssons segermaskin Across the Lines.
- Ingen av oss kommer att köra livet ur våra hästar, kommenterar Erik Adielsson uppgiften.
- Jag laddar för fullt och kommer göra allt för att vinna, replikerar Erik Svensson.

Vad tror ni om chanserna?
- Across the Lines har ju vunnit åtta av sina nio starter så det är klart att det är en mycket bra chans. Bambino Banker var bra sist och kan kanske ställa till det för oss, mycket avgörs i starten, säger Erik Adielsson
- Bambino Banker var jättebra i årsdebuten och har fått två lätta jobb efter det. Här tänker jag dra fördel av mitt rykte och ladda för fullt från start. Across the Lines är bättre och har läget plus att Erik Adielsson är bättre kusk än jag men jag tänker satsa hårt för att vinna det här, säger Erik Svensson.

Erik Adielssons övriga chanser:
V65-2 2 Parisienne - Gör det bra efter sina förutsättningar. Var ju bland annat i Oaksfinal förra året. Hon är lite svårbedömd för mig nu. Med tanke på att Ecupos Bitte är med så känns det som att en plats är maxutdelning.

V65-5 6 Simb Tracy -Det är en fin häst som jag inte har kört på mycket länge. Hon har visat bra inställning och har två raka segrar nu. Vi kan nog inte slå Stargirl men hon är ett klart platsbud.

V65-6 Tore Peson - Var helt ok sist efter ett perfekt lopp. Han har nu gjort fyra starter i ny regi och jag tycker att han är en av dem som räknas här.

Erik Svenssons övriga chanser:
V65-1 6 Just By Myself - Hade ett jobbigt fjolår med halsproblem. Han är inte av samma dignitet som Bambino Banker men han kommer att tjäna fina pengar här.

V65-1 3 Tom Petty - Han var en besvikelse i fjol men känns uppåt nu. Han jagar pengar i detta lopp. 

V65-2 4 Jailbird - Var tvåa bakom Joy Ås i årsdebuten, hon gjorde det bra och var inte tom i mål. Hon har jobbat jämnt med Bambino Banker hemma men är inte samma sorts tävlingsindivid. Nu sätter jag på ett halvstängt och laddar från start. Hon får nog svårt att vinna men jag tror mycket på henne i år.

Åsa Elmroth


Bilden publicerad t o m 2006-04-13.

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-07