2006-06-17 22:54 #0 av: ThomasH

Jag de Bellouet slog nytt världsrekord med 1.11,1 när han vann Kymi Grand Prix. Max Flukt fick ett tungt lopp och slutade sexa i sitt första möte med världseliten. - Han sprang så fort han kunde men farten var dödande. Jag de Belloues tid är helt fantastisk på den här banan, sa Jorma Kontio.

Jag de Belloues visade på nytt att han är regerande kung i travvärlden. Inför den 12.324 stora publiken på den finska Kouvola-banan hade fransmannen stor uppvisning. Loppet föregicks av en omstart på grund av att flera ekipage var dåligt anslutna bakom bilen. I den giltiga starten var Jag de Belloues bra med från början. Däremot galopperade både Conny Nobell och Order By Fax bort sig i starten. Ledningen togs av Passionate Kemp som med Jag de Bellouet på utsidan öppnade första 500 metrarna på 1.08,0. Men Markku Nieminen visade tydligt att han ville släppa ledningen och 1300 meter kvar övertog "Le Cannibale" täten. Tempot var fortfarande stenhårt men det märktes inte på Jag de Belloues. Hästen såg ut att jogga när han passerade varvet på 10,0.
- Han kändes oslagbar hela vägen. Jag är oerhört glad för loppet han fantastisk och kändes minst lika bra som i Elitloppet, sa Christophe Gallier.

 

Klart med USA
I sista sväng var det bara Passionate Kemp som någorlunda kunde haka på. Men över upploppet seglade "Kannibalen" undan i oerhört imponerande stil. Vinnartiden blev alltså 1.11,1, vilket är nytt världsrekord på tusenmeters bana. Det gamla hade Varenne med tiondelen sämre.
- Nästa start blir i Prix de Washington på Enghien om två veckor. Därefter har vi bestämt att vi åker över till USA. Vi är inbjudna till Breeders Crown på Meadowlands och det loppet ska vi starta i. Går hästen bra även där kan det bli Nat Ray Trot, sa Christophe Gallier.

Kontio nöjd med Max Flukt
Förstapriset i Kymi Grand Prix var 85.000 euro. Tvåa i mål blev Lass Zefyr och trea Passionate Kemp. Först på sjätte plats kom Max Flukt som kördes av Jorma Kontio för första gången. Hästen fick ett tungt lopp som första häst i andraspår utan draghjälp. Samtidigt var tempot stenhårt och det syntes tidigt att Max Flukt inte kunde hota Jag de Belloues.
- Vi blev störda i starten när både Conny Nobell och Order By Fax galopperade. Vi hade ingenstans att ta vägen, sa Jorma Kontio.
- Sedan fick vi ett tungt lopp i en fart som var dödande. Max Flukt sprang så fort han kunde hela vägen och gjorde ett bra lopp. Med tanke på den insatsen kommer hästen att klara sig bra i världseliten framöver.

Banan osnabb i Kouvola
Kontio menade även att banan i Kouvola är känd för att vara osnabb. Det gör Jag de Belloues segertid än mer otrolig.
- Det är nästan aldrig några hästar som sätter nya rekord här. Banan har snäva kurvor och är inte alls snabb. Löpningsrekordet i Kymi Grand Prix var tidigare 1.12,8. Därför är Jag de Belloues segertid helt fantastisk, sa Jorma Kontio.

Max Flukts tränare Kent Knutsson var fullt nöjd med sin adept efter loppet. Hästen noterade tiden 1.12,0 över distansen 2100 meter.
- Jag är helt nöjd med Max Flukt. Han springer 1.08 första 500 och 1.10 första tusen i andraspår utan rygg. Det går inte att begära mer av hästen. Nu åker vi hem och kollar upp honom så får vi se var och när nästa start blir, sa Knutsson.
För både Conny Nobell och Order By Fax slutade det finska äventyret direkt. Båda försvann i starten genom galopper.
- Startbilen körde för sakta och Conny blev för ivrig helt enkelt. Annars kändes hästen jättefin, sa Björn Goop.

Han fick medhåll av Per Lennartsson bakom Order By Fax.
- Både min och Björns häst gick över i passgång och galopperade. Order By Fax har tidigare haft sin akilleshäst just i starten och idag gick det inte. Han kändes annars jättefin både innan och efter loppet, sa Lennartsson.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-06-24.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-17