2005-09-11 22:22 #0 av: ThomasH

Gidde Palema är nordens travkung. Inför 11 699 besökare på Åby besegrade den svenske championhingsten den norske utmanaren Steinlager i skiljeheat i Åby Stora Pris. - Han är stentuff den här, sa kusken Åke Svanstedt efter miljonsegern.

 

Från Kanal 75

Det krävdes tre lopp för att kora vem som är nordens bästa travhäst.
De två giganterna Gidde Palema och Steinlager vann varsitt heat av Åby Stora Pris och därför blev det ett skiljeheat med bara två hästar på startlinjen.
Gidde Palemas ägare Karl-Erik Bender vann spårlottningen och valde spår ett för sin ögonsten.
När startbilen släppte de två stjärnhästarna hade Gidde Palema inga större problem att hålla Steinlager utvändigt om sig.
Den norske utmanaren pressade på genom hela den första svängen innan Per Oleg Midtfjeld valde att vila sin häst i rygg på Gidde Palema efter 450 meter.
Men vilan blev kortvarig och 400 meter senare så gick Steinlager ut och pressade på igen.

Klippte med öronen
Tioårige Gidde Palema såg dock läcker ut, klippte med öronen och såg klart piggare ut än sin tre år yngre motståndare. Sista halvvarvet travade Gidde Palema ruskigt fort - och när klockan visade 1.08-tempo sista 500 var förstås den svenska segern i hamn. 
- För dagen är Gidde Palema en bättre häst än Steinlager. Steinlager är förstås också bra, men Gidde är bättre, slog Åke Svanstedt fast.
De norska fansen kunde bara hålla med.
Heatlopp är en nygammal tävlingsform som verkade uppskattas av de 11 699 på plats på Åby.

Full pott för Bender
Gidde Palemas ägare Karl-Erik Bender har varit med länge inom travet och för honom var tävlingsformen ingen nyhet.
- Det var tredje gången jag hade häst med i heatlopp. Knabe vann Axevallalöpning efter skiljeheat och likadant var det för Alf Palema i World Trotting Derby. Full pott, alltså, jublade takpannekungen.
För Gidde Palema, som i och med miljonsegern i Åby Stora Pris tjänat 27 miljoner kronor i karriären väntar nu vila och vinterträning inför nästa säsong.
- Efter det här är han värd att gå i hagen ett tag, sa den glade ägaren.

V75-seger efter drygt en vecka

En annan som var glad på Åby var färske Jägersrotränaren Jenny Lundell. 32-åringen kvitterade ut sin proffslicens 1 september och bara nio dagar senare var stallets första V75-seger ett faktum genom Ribston och kusken Per Nordström.
- Det känns förstås jättekul, sa Jenny Lundell som har sju hästar på sin träningslista.
Startraketen Ribston fick bestämma som han ville i spets och loppet blev rena sömnpillret.
- Det blev nästan inget lopp. Motståndarna hade för stor respekt för honom, tyckte Per Nordström.

Besegrade idolen
I V75-4 var det stenhårt i mål mellan Jackie I.T. (Örjan Kihlström) och Nikkei (Johan Untersteiner). Målfoto visade att 38-oddsaren Nikkei fick nosen först.
- Jag var helt säker på att vi INTE hann dit, sa Johan Untersteiner.
När Johan Untersteiner inledde sin karriär med ponnytrav körde han i idolen Örjan Kihlströms gamla dress. Därför var det självklart en höjdare för 21-åringen att besegra just sin förebild på målfoto.
- Givetvis var det så. Dessutom var det här min var första V75-seger i ett proffslopp.
Örjan Kihlström fick sedan revansch när han vann V75-7 med knapp marginal tillsammans med 17-oddsaren Cassius Saar. Cassius Saar tränas för övrigt av Vaggerydsamatören Anders Berglund, som även tränar Jackie I.T. Dubbel revansch således.

I V75-2 körde Tomas Johansson resolut till spets i den första kurvan och sedan dominerade han loppet i spets med starke Extreme Smile. Mantorpshästen blev lite bekväm till slut men segern var aldrig i någon fara.- Alltid lika kul att vinna på V75. Det är ju det här vi jobbar och sliter för, kommenterade Tomas Johansson.Samma taktik och lika enkelt blev det i V75-6 för Leffe Blanche och Jorma Kontio.Utdelningen på sju rätt på V75 blev 661 345 kronor till 28 vinnare.

Så kördes heaten i Åby Stora Pris

I det första heatet av Åby Stora Pris dundrade Gidde Palemas stallkamrat Stand Strong till spets in i den första kurvan och snuvade därmed favoriten Steinlager på favoritpositionen.
I rygg på Stenlager placerade Åke Svanstedt samtidigt Gidde Palema, som därmed fick ett drömlopp. Gidde Palema hade inte heller några som helst problem att speeda ner Steinlager sista biten och vinna heatet. Positiv tvåa efter en resa i rygg på ledaren blev Noa Savoy.
I det andra heatet hade Gidde Palema inga problem att ta hand om ledningen de första stegen, men Noa Savoy var snabbare och forcerades till spets. Steinlager var sedan snabbt framme och övertog kommandot samtidigt som Gidde Palema gick över i passgång och sedan galopperade invändigt. Per Oleg Midtfjeld fick sedan bestämma tempot bakom Steinlager, som enkelt höll undan till segern för Noa Savoy.

Lars-Ove Pettersson

Relaterade länkar

Av:

Lars-Ove Pettersson

Datum för publicering

  • 2005-09-11