2006-04-12 19:20 #0 av: ThomasH

Han kan vara hästen som tar över kungakronan i trav-Sverige. På Långfredagen gör Conny Nobell en mycket intressant årsdebut på Färjestad. - Han känns jättefin och det kommer inte att bli något preparélopp, säger Björn Goop.

Conny Nobell är hästen som många tror kan bli nummer ett framöver.
Han har sopat rent i storloppen både som tre- och fyraåring och tjänat 9,7 miljoner kronor. Hittills har det blivit 23 segrar på 27 starter och hästen har aldrig varit sämre än trea.
Senast Conny Nobell tävlade var den 2 oktober i fjol. Han vann då Europaderbyt och gick därefter till vintervila.
- Det har fungerat bra i vinter för Conny Nobell. Jag tycker att hästen har mognat och är mer samlad och koncentrerad i jobben. Tidigare var han lite stökig men nu är han klart lugnare, säger Björn Goop.
Efter semester i hagen och mycket mängdträning har Conny Nobell varit inne på Färjestad för en del snabbjobb.
- Som snabbast har jag kört 1.18 över 2100 meter. Då fick han sträcka ut med 1.14 sista varvet och 1.10,5 sista 500 metrarna. Hästen kändes kanonfin och jag är mycket nöjd med hans sätt att sköta träningen, säger Goop.
- I fredags körde Olle honom inne på Färjestad och då blev det ett lugnt jobb i 1.25-tempo. Och i tisdags var det skötaren Stellan Lundqvist som gav hästen ett lugnare pass.

 

Inte årets viktigaste lopp
På fredag är det alltså dags för årsdebut. Den sker på Färjestad i ett lopp med 150.000 kronor i förstapris. Conny Nobell fick sämsta läget i spår åtta och möter ett par tuffa konkurrenter. Främst V75-vinnaren Jewish Banker och den norske topphästen Jetstile.
- Det här loppet är inte det viktigaste i år för hästen. Det är ett led i matchningen men det kommer samtidigt inte att bli något preparélopp. Vi fick ett dåligt läge och möter några bra hästar som säkert kommer att göra allt för att slå oss.
Inför året har även Conny Nobell flyttats över från din till Olle Goops träningslista. Varför?
- Det har främst att göra med statistiken. Vi tränar våra hästar ihop och har egentligen samma rörelse. Nästan alla våra hästar står på Olle medan några få står på mig.
- För att kunna mäta oss med andra träningstall i landet blir det mera korrekt om vi gör så här. Då kan vi jämföras med andra tränare på ett rättvist sätt. Annars kan det se ut som att Olle kör in tjugofem miljoner och jag fem. Då är det bättre att Olles stall kör in trettio miljoner.

Hur ser matchningen ut efter årsdebuten?

- Det finns tre, fyra olika alternativ. Veijo är sugen att starta i Finlandia-Ajo i Helsingfors. Sedan kommer Oslo Grand Prix 14 dagar senare men det kanske blir så att vi går ut i båda loppen. Eller så blir det Rikstotons Europamatch på Bjerke under Oslo Grand Prix-dagen. Det finns även V75-lopp på Åby som kan bli aktuellt.
Den ständiga frågan om Elitloppet.
- Det skulle vara kul att vara med där. Men jag lägger faktiskt inte så stor vikt vid just Elitloppet. Då ska hästen vara så bra att en start verkligen är befogad.
- Allra först vill jag att Conny Nobell känns så bra i loppet på fredag som jag tror att han ska göra. Jag minns i fjol att han var rätt så ringrostig i årsdebuten. Men då vann han ändå på en 1.13-tid.
Olympiatravet?
- Jag har inte pratat med Åbys sportchef Per Wetterholm om det. Som sagt, först gäller starten på fredag och sedan får vi se. Jag har i alla fall inte stängt någon dörr för Olympiatravet, säger Björn Goop.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2006-04-19.