2006-10-04 00:59 #0 av: ThomasH

Stockholm Finsktränade Express Merett har vunnit alla lopp i karriären utom två, då har han förlorat mot Going och Glen Kronos. På V75 på lördag slipper han möta Kolgjinis Kronos-duo och han blir storfavorit.

Tränaren Pekka Korpi är mycket nöjd med sin treårige hingst och han hoppas att han ska kunna fortsätta den finländska unghästdominansen i Sverige. Timo Nurmos sopade ju rent i Kriteriet och Oaks och Markku Nieminens Simb Chaplin kom trea i Kriteriet. Även för Pekka Korpi var det en rolig helg.
- Trav är som vilken annan sport som helst. Då är det som i OS och VM, vinner en finländare så blir jag glad, säger Korpi.

 

Inga problem med övernattning
Den 56-årige finländaren kommer inte att köra själv i "Sikta mot Stjärnorna" som loppet heter på lördag utan han låter Jorma Kontio köra, precis som han har gjort förut när Korpi varit upptagen. På lördag är Korpi själv kvar hemma i Finland för att vara med i det finska kriteriet där han har tre hästar med. Trots att han inte själv är på plats på Mantorp är han optimistisk om Express Meretts chanser.
- Allt är som det ska med hästen och han kommer att resa på fredag morgon och får övernatta i Sverige. Det är inga problem för honom, han har gjort det förut.

Korpi stannar i Finland
Nurmos, Kontio och Salmela.. Listan på finländska tränare och kuskar som har flyttat till Sverige börjar bli lång. För Pekka Korpi är det dock inte aktuellt även om han en gång i tiden var väldigt lockad på att ta båten över till Sverige för att jobba.
- På 70-talet var jag riktigt sugen att åka och jobba hos Håkan Wallner och Berndt Lindstedt. Hade jag gjort det hade jag säkert kunnat vara kvar där nu. I slutet av 80- och början av 90-talet var jag tre år i USA och jobbade men sedan ville jag hem till Finland igen. Nu går det dessutom väldigt bra för travet i Finland och bara i år har prispengarna ökat med 20 %.
- Framtiden för Express Merett ser ljus ut också. Eventuellt åker vi ned till Orsi Mangelli även om det skrämmer lite att möta Kolgjinis Kronoshästar igen, de är ju riktigt bra.

"Måste vara optimist"
För Jorma Kontio blir loppet på lördag en chans till revansch för helgens favoritmissar när han "bara" kom tvåa i Oaks och trea i Kriteriet. Trots att han är lite luttrad efter helgen är han positiv inför lördagen.
Express Merett är en oerhört fin häst och gentemot Simb Chaplin har han fördelen att han är snabbare från start. Det gör att han inte behöver få lika tunga jobb som Chaplin. Nu på lördag är spåret perfekt och jag måste vara optimist, säger Kontio.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-10-09.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-10-03