2006-05-04 22:00 #0 av: ThomasH

Joy Ås blir en av lördagens största V75-favoriter. Drottning Silvias Pokal ska vinnas med hjälp av ett extra långt steg som lurar såväl kusk som motståndare. - Det är lätt att bli fartblind när man kör henne, säger Björn Goop.

Joy Ås dominerade sin treåringskull fullständigt i fjol. Hon vann tio av tolv lopp, men förlorade det allra största. I Svenskt Trav-Oaks slutade Joy Ås oplacerad - slagen och sjuk. På lördag, i Drottning Silvias Pokal, ska hon få sin slutgiltiga revansch. Om hon lyckas är det tack vare ett steg som hennes konkurrenter saknar.
- Joy Ås har ett fantastiskt vägvinnande, extra långt steg som gör att det driver fruktansvärt bra. Man känner inte av hur fort det går och det är lätt att bli fartblind, säger Björn Goop.
 Märks det att Joy Ås har utvecklats i vinter?
- Ja, det tycker jag att hon har gjort. Hon har växt till sig och blivit mer komplett, sedan är det svårt att veta hur mycket bättre hon har blivit tidsmässigt på bara två starter.

 

 Hård kamp om ledningen
I uttagningsloppet på Åby för en vecka sedan gled Joy Ås undan till en lekande lätt seger. Nu väntar en final där mycket talar för en trekamp mellan Lotuschic, Joy Ås och Flicka Kronos.
- På förhand ser det ut att bli en väldig spetskörning. Joy Ås är ju fortfarande bara en unghäst så hennes startsnabbhet kan variera. Men visst kan hon öppna fort och hon har väl spetsat nästan alla gånger från framspår, säger Björn Goop.
 Är det din bästa segerchans på lördag?
- Ja, det vore väl konstigt om jag inte skulle tycka det.

 Laddar med golf
Förutom Joy Ås kör Björn Goop ytterligare sex hästar på V75. Uppladdningen sker på - golfbanan. Under fredagen spelar han 18 hål med bland andra pappa Olle.
- Jag tränar ingenting utan spelar bara någon tävling då och då. Senast jag spelade var i samband med Derbyt i fjol då jag råkade sänka mig. Nu vet jag inte vad jag har i handicap men jag tror det är runt 15-16.
 Är det viktigt att koppla bort travet ibland?
- Jag känner inget jättebehov av att vila från travet trots att jag tävlar och tränar extremt mycket. Jag tycker om det livet. Men golfen är kul och det är framför allt en gemensam umgängesgrej som betyder mycket.
 Vem vinner av dig och Olle?
- Hittills tror jag att han har spöat mig varenda gång...

Björn Goop om sina övriga V75-chanser:
Speedy News (V75-2): - En rätt bra häst som vunnit sina flesta lopp i ledningen och inte över lång distans. Förutsättningarna är alltså inte de bästa den här gången.
Bean Streep (V75-3): - Taktiken är solklar i och med att han är bäst i ledningen. Det kanske blir svårt att ta sig förbi ettan men vi ska göra ett försök. Han gjorde ett bra lopp sist och det är absolut inte den värsta gulddivisionen jag har sett.
Big Sir Price (V75-4): - Är gynnad av kort distans och var bra senast. Det är en valpig och opålitlig häst med rätt så hög kapacitet.
Prince of the Sea (V75-5): - Gjorde ett bra lopp senast när han mötte Across the Lines. Kan vara krånglig i volt och är långsam ut. Är mer stark än speedig och får därmed ofta tunga lopp. Dessutom går han upp en klass så vi får nog ligga lite lågt.
Kasparaitis (V75-6): - Han gör det bra och gick fint senast. Nu får vi smyga med och sikta på pengar. Men jag tror att han har mer kapacitet än det han har visat hittills och jag blir inte förvånad om han tar några finalplatser i de stora loppen i år.
Crowns Diamond (V75-7): - Han blir allt bättre även om inte toppformen finns där ännu. Jag vet inte om han är tillräckligt snabb ut för att ta ledningen men han är helt klart på gång.

Pär Andersson

Bilden publicedad t o m 2006-05-11.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-04