2006-05-10 23:54 #0 av: ThomasH

Han kör en av lördagens V75-favoriter men själv uppskattar han segerchansen till en procent. Förutom att Bosse Eklöf är en känd travkusk från Sundsvall är han också känd som en åsiktsmaskin av rang. - Det klagas mycket i tränarrummen men få törs ta bladet från munnen och framföra sin åsikt offentligt. Det begriper jag inte, säger Eklöf.

På lördag anordnas V75 på Bosse Eklöfs grannbana Dannero. Travsportens behandling av Norrlandsbanorna är något han ofta kritiserat. 
- Jag vill inte kalla det kritik, snarare att lyfta fram aktuella saker som inte fungerar, säger han.
Vad är den hetaste frågan för travet i Norrland just nu?
- Pengar, svarar han snabbt, norr om Gävle har vi alldeles för lite pengar att köra om. Det är konstigt att det inte är fler som klagar. Under de senaste tio åren tror jag att inkomst-möjligheterna har halverats jämfört med kostnadsutvecklingen i övrigt.
- Vi behöver fler norrländska representanter i STC och ATG som kan se de problem vi har, säger han och tillägger att han på grund av den ekonomiska situationen inom travet borde ha flyttat söderut för länge sedan.
- Men nu har jag gjort valet att stanna och då får jag skylla mig själv. 

 

 "De vill diskvalificera Norrland från V75."
Han vänder sig också mot att travjournalister ibland klagar på att de inte känner till de norrländska hästarna eller att norska kallblod finns i startlistan när V75 anordnas högt upp i Sverige.
- Det låter som att de vill diskvalificera Norrland från V75. Det blir ju likadant för oss när tyska och danska hästar tävlar i södra Sverige. Det är lika för alla, säger han.
Finns det någon positiv tendens inom travet?
- Det skulle väl vara att spelet går som tåget, även om hästägare och aktiva borde få större del av den framgången.

 Förundras över sydsvenska tränare
Eklöf förundras också över att tränare från södra Sverige ibland drar sig för att anmäla hästar till V75 norröver på grund av långa resor.
- Det är helt galet. Våra tränare reser söderut men de kan inte komma hit? En tränare måste köra där pengarna finns, annars gör man ju ägarna en björntjänst. Har man hästar som duger ska man förstås vara med i travets elitserie så långt det är möjligt, säger Eklöf.
- Sydsvenska tränare på plats eller inte, publiken vallfärdar i alla fall när det anordnas V75 i Norrland under sommaren. Det är mer än man kan säga om exempelvis Solvalla eller nu senast på Åby, säger han.

Norrmännen känner igen en bra kusk
På lördag avgörs STC:s Guldtäcke på Dannero, ett lopp Nordgubben har vunnit tre gånger. Men i år är Eklöfs följeslagare inte med.
- Loppet gäller de segerrikaste kallbloden från varje bana och tyvärr blev inte Nordgubben en av dem i år. I hans frånvaro tippar jag att Sundbo Kravall vinner loppet, säger han.
Annars har det blivit mycket kallblod för Eklöf genom åren. Senaste V75-segern var till exempel med norske Trolljokeren.
- Det krävs tålamod när man kör ett kallblod. Något jag har gränslöst av.
Hur kommer det sig att du är ett populärt kuskval bland norrmännen?
- Norrmännen har ju alltid ansetts som goda hästkarlar, de känner igen en bra kusk när de ser en, svarar han.

 Tre V75-segrar hittills
Bosse Eklöf är nöjd med årets V75-resultat, det har blivit tre segrar hittills. Finns det en chans att det blir ytterligare vinster på lördag?
- Nja, det är nog mest pengar vi jagar denna gång, säger Eklöf och kommenterar sina uppsittningar:

- Salo (V75-1) var mycket bra senast, det var ett klart fall framåt. Lång distans och kort resa talar för honom men motståndet är mycket tuffare den här gången. Vi kan väl vara fyra eller femma om vi har tur med positionerna.

- Eurythmics (V75-2) är bästa hästen i fältet men har fått det för henne sämsta spåret. Det är som att vända med en Finlandsfärja. Hon har aldrig gått felfritt i voltstart, förutom i kvalet för några veckor sedan. Eftersom hon var lugnare då än tidigare bedömer jag galopprisken till 99 procent istället för 100.

- Shogun Wind (V75-3) har fått ett bra utgångsläge. Han var inte som bäst senast och blåste länge efter loppet. Jag antar att han mår bra nu eftersom han är anmäld igen. Ledningen eller rygg på ledaren bör betyda en bra slant intjänat.

Åsa Elmroth

Bilden publicerad t o m 2006-05-15.

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-05-10