2006-09-30 17:26 #0 av: ThomasH

Varje storlopp brukar ha sin egen solskenshistoria. Kriteriet på söndag har Probell Camto - och Frida Gabrielsson, 25. - Det kan inte finnas många kvinnliga amatörtränare som har haft en häst med i kriteriefinalen, säger hon stolt.

De andra heter Goop, Kontio, Adielsson, Horpestad, Söderkvist, Hanné, Uhrberg, Svanstedt, Kihlström, Lennartsson, Larsson, Nieminen, Anderssen och Nurmos. De andra är välkända topptränare och stjärnkuskar. Frida Gabrielsson är inte som de andra. Tillsammans med sambon, Carl-Otto Göransson, jobbar hon på dagarna hos Halmstadstränaren Petri Puro. Sedan om kvällen, när det riktiga jobbet som hästskötare är slut, är det dags för de egna hästarna hemma på gården i halländska Tönnersa. Det är där som treårige Probell Camto har fötts upp, vuxit till sig, och formats till en kriteriefinalist.
- Han var skev i benen som liten, så därför var vi inne på att försöka sälja honom. Men sedan när vi började köra honom såg vi att det var en rejäl häst med rätt så bra talang. Då tänkte vi att det får bära eller brista, och nu står vi här, säger Frida Gabrielsson.
Hur känns det egentligen att ha en egen häst i Kriteriet?
- Till en början svävade jag på moln men nu har jag kommit ner lite på jorden. Det som känns extra kul är att visa alla andra som jobbar kvällstid med sina hästar att det går att ta sig till en stor final och få möta Goop och de andra stora namnen.

 

Familjefest
Kriteriet på söndag följer Frida tillsammans med sin dotter Tuva, 2 år, från stallbackskurvan. Probell Camto, som tidigare mest körts av sambon Carl-Otto, får nu liksom i kvalet Per Lennartsson i sulkyn. Anledningen stavas respekt.
- Om Calle skulle köra och till exempel ta sig till ledningen skulle de andra kuskarna direkt kasta sig över honom.  Per har mer respekt och nu när det är så mycket pengar inblandat vill vi ge hästen en ärlig chans, säger Frida.
Hur långt sträcker sig förhoppningarna?
- Vi är med och då kan allt hända. Jag måste tro på min häst och får vi en invändig resa blir vi farliga om de andra kör slut på varandra. Men normalt sett är väl Simb Chaplin för bra så vi hoppas främst vara med i striden bakom.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-10-06.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-30