2006-04-29 21:23 #0 av: ThomasH

Tre åttor. Tre segrar. Erik Adielssons V75-show på Umåker var enformig på papperet - men imponerande i verkligheten. - Alla tre var bara bäst, sa Adielsson - som i och med favoritsegrarna såg till att en ensam vinnare kan få 57 miljoner i nästa veckas jackpotomgång.

Erik Adielsson tog huvudrollen i en av de mest favoritbetonade V75-omgångarna i historien.
118 kronor för sju rätt har bara underträffats två gånger. I maj och juni 1995 gav sju rätt 110 respektive 95 kronor.
Bäst av alla Adielssons vinnare var Citation i Guldbjörken. Femåringen som aldrig varit sämre än trea sedan han kom till Stig H Johansson i fjol hade lekstuga med konkurrenter som General du Lupin och Shogun Wind.
- Han är riktigt bra alltså. Det driver på som bara den när han rör sig, sa Erik Adielsson.
Åttondespåret från start såg ut som ett handikapp på förhand, men efter 200 meter satt Citation i ledningen och värsta konkurrenten Hot Tub hade galopperat bort sig.
Ändå valde Adielsson att hålla ett tufft tempo. 100 meter från mål var det ingen som orkade följa med längre och segern blev fullständigt överlägsen.
- Det såg riktigt bra ut. 1.13,0 är en riktigt bra tid också, sa tränaren Stig H Johansson som såg loppet från stallbacken.
- Jag tycker att Citation är bland de 16 bästa, sen återstår det att se om Elitloppet är något ändå. Att försöka gneta till sig en finalplats och sedan bli sjua i finalen är varken min eller Stigs melodi. Vi får se, sa Erik Adielsson när storloppet kom på tal.

 

Två åttor till
Nästa nummer åtta var Baudica. Dock startade hennes lopp med voltstart. Inget lysande läge, men Adielsson löste det snabbt. 1500 meter från mål kom hon fram utvändigt ledaren och trots att hon sprang merparten av loppet utan draghjälp var det ingen som var i närheten att hota henne.
- Hon fick inget enkel uppgift, men jag var aldrig orolig. Hon var bäst helt enkelt, sa Adielsson.
Den tredje och sista nummer åtta är inte tränad av Stig H Johansson. Eriks pappa Hans hade åkt över 100 mil enkel resa med ett gäng hästar och fick åka hem med en seger. Prince Valiant blev kvar i tredjespår genom första sväng från sitt tuffa utgångsläge. Trots det var Erik Adielsson aldrig särskilt orolig.
- Nej, jag tog det så lugnt genom svängen och det gick inte särskilt snabbt. Sen var jag nöjd med att Sipper Sisu tog hand om ledningen. Jag har respekt för honom, men jag trodde i alla fall att vi skulle ta honom till slut.
Adielsson fick förstås rätt. Även om Sipper Sisu stretade emot det han kunde hade Prince Valiant grepp om loppet redan mitt på upploppet.
- Vad som var bäst i dag? Ja, Citation är ju förstås den bästa hästen, men alla var riktigt bra. Och tre V75-segrar är inte lätt att ta. Det är inte så många som har lyckats med det, sa Erik Adielsson.

Säker straffspark av Faksen
Järvsöfaks brukar inte missa straffsparkar och lördagens var inget undantag. Jan-Olov Persson satte full fart framåt direkt från start och kom fram utvändigt om ledande Höiby Gnisten ett drygt varv från mål.
Tempot var lågt. Fram till man passerade 500-meterspålen på det sista varvet.
- Då gick det oerhört fort. Jag höll bara i mig, sa Persson.
In på upploppet hade Järvsöfaks tagit över och även om Saras Tofte provade på alla möjliga sätt blev Järvsöfaks seger hur enkel som helst. Tiden 1.21,3 är lika med nytt banrekord på Umåker och Järvsöfaks ser tolv år gammal hur bra som helst ut.
- Det är fantastiskt att han kom tillbaka efter sin sjukdom för snart två år sedan, sa Persson.

Lättad Nilsson
Jesper R Nilsson trodde att allting var kört när hans Sheriff Hornline och Örjan Kihlström hamnade i tredje invändigt kort efter start. Men Kihlström löste det Kihlström är bäst på - att hitta ut från knepiga lägen i den sista kurvan.
Sheriff Hornline spurtade bäst och när ledande Fastprint stumnade sista biten in mot mål blev segern säker. Och Jesper R Nilsson lättad.
- Det sägs ju att tur och otur jämnar ut sig och jag tycker att vi haft lite oflyt på slutet. Nu vände det, sa Bodentränaren.

Bergh i flyt
En som har ett fantastiskt flyt för dagen är Robert Bergh. På fredagskvällen tog han tre segrar på Umåker och på lördagen fylldes det på med tre segrar till varav två på V75.
- Det är jäkligt kul just nu. Det har visserligen gått bra i flera år, men vi har höjt kvaliteten i stallet. Det är bara bra allting, helt enkelt, sa Bergh.
Hans segerduo på V75 var Francoso och D.J.Seabrook. Båda vann efter att ha tagit ledningen tidigt och sedan styrt och ställt som de velat.
118 kronor blev ingen rik på.
Nästa vecka däremot - då finns det 30,5 extramiljoner i sjurättspotten.

Johan Lindberg

Bilden publicerad t o m 2006-05-06.

Av: Johan Lindberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-29