2006-03-09 23:16 #0 av: ThomasH

Deras tabbe kan ha fällt Jag de Bellouet. Nu ber det franska företaget Vétoquinol om ursäkt för misstaget som ledde fram till en av travsportens största skandaler någonsin.

På torsdagskvällen skickade Vétoquinol, ett franskt företag grundat 1933 som har specialiserat sig på djurhälsovård, ut ett pressmeddelande. Budskapet var tydligt - Vétoquinol tar på sig ansvaret för den uppkomna situationen och ber om ursäkt för allt obehag som deras misstag har vållat. "Efter en olycklig förorening i tillverkningsprocessen, är det troligt att ett parti av produkten VITA C innehåller det anti-inflammatoriska medlet tolfenaminsyra. En substans som är förbjuden att använda i trav- och galopplopp."
Enligt Vétoquinol är de funna mängderna tolfenaminsyra ytterst små, och innebär inte någon hälsofara för de hästar som får i sig medlet. Ingen större tröst för kretsen kring Jag de Bellouet - mästaren som blev av med sin titel.

 Två likadana fall inom galoppen
Det är inte första gången som Vétoquinol är i blåsväder. I november förra året testades två franska galopphästar från samma stall positivt för exakt samma otillåtna medel som Jag de Bellouet. Och medlet kom från samma produkt, VITA C, från samma företag, Vétoquinol. Nu väntar alla trav- och galoppentusiaster i Frankrike på en förklaring. En riktigt bra förklaring.

 Pär Andersson

(Vi har sökt ansvariga på Vétoquinol hela eftermiddagen och kvällen utan resultat.)

Av: Pär Andersson, Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2006-03-09