2006-02-02 22:15 #0 av: ThomasH

em raka segrar och favorit i en V75-final på hemmaplan. På lördag står Super Qui och Thomas Franck inför karriärens viktigaste lopp. - Press vet jag inte om jag känner. Samtidigt är det inte särskilt många småtränare som vinner en final så visst skulle det vara jäkligt kul, säger Solvallatränaren.

Väder och vind är inga problem för femårige Super Qui. Värre är det med det tredje "v-et" - vatten. Varje gång som stallets stjärna ska ut och tävla tvingas tränaren Thomas Franck packa in en speciell dunk med vatten i transporten. Super Qui dricker nämligen ingenting annat än det som finns i brunnen hemma på gården några mil norr om Stockholm.
- Han vill inte dricka det vatten som finns på banan så vi får alltid ta med oss eget till tävlingarna, säger Thomas Franck.
Trots att Super Qui i bästa Zlatan-stil kräver särbehandling, är det främst tack vare sina prestationer på travbanan som han har uppmärksammats. Fem raka segrar har det blivit och i V75-försöket på Solvalla i december var Super Qui överlägsen.
- Han är speedig, stark, och har ett jäkla löphuvud. Egentligen finns det inga svagheter alls. Dessutom tror jag inte att han har nått sin topp än, det finns mycket utveckling kvar hoppas jag, säger Thomas Franck.

 

 Sen tävlingsdebut
För mindre än ett år sedan gjorde Super Qui sin tävlingsdebut. Det stora lyftet kom när Thomas Franck plockade av honom skorna och satte på ett stängt huvudlag.  I de flesta starterna har ägaren och amatören Jan Skoglund suttit i sulkyn. På lördag kör Thomas Franck själv eftersom det var han som kvalade in hästen till V75-finalen.
- Vi har medvetet valt att matcha Super Qui lugnt och ofta startat honom på landsortsbanor. På så sätt har han skaffat sig ett bra psyke.
 Hur ser taktiken ut på lördag?
- Vi måste framåt eftersom han är rätt kvick iväg. Drömscenariot är att "Hockeys" häst (Totti T.Dream) tar spets och sedan släpper till oss. Kommer Super Qui till ledningen så blir han svårslagen, säger Thomas Franck, vars största framgång hittills som travtränare är segern med Super Qui i försöket på Solvalla.
- Jag har aldrig vunnit en V75-final så det skulle vara jäkligt kul. Min häst är bra. Jag vet bara inte riktigt hur bra han är än.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-02-09.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-02-02