2006-01-23 00:29 #0 av: ThomasH

För ett år sedan debuterade han på V75. Nu har Hot Tub tagit klivet in i gulddivisionen. På lördagen tog han en imponerande triumf hemma på Bergsåker. - Utvecklingen är helt fantastisk, sa segerkusken Ulf Ohlsson.

Den 22 januari förra året vann Hot Tub ett klass III-försök. Därefter har klassklättringen varit rent sagolik på V75. I och med lördagens seger i silverdivisionen tog Hot Tub steget in i gulddivisionen.
- Det är en helt otrolig häst och utvecklingen är fantastisk. Det är verkligen kul att få förtroendet att köra en sådan här fin häst, sa Ulf Ohlsson.


Öhman hade klart för sig

Hot Tub tränas av amatören och delägaren Marcus Öhman ifrån Alnö utanför Sundsvall. Inför V75-tävlingarna på hemmaplan var det många som hade farhågor om innerspåret bakom bilen som Hot Tub hade lottats till. De allra flesta trodde inte att hästen skulle kunna hålla ledningen, och därmed riskera att bli fast.
Men inte Marcus Öhman.
- Jag stack ut hakan innan loppet och sa att han skulle ta ledningen. Jag har känt att hästen har varit startsnabb och var ganska säker på spets.
- Han såg lite seg ut i sista kurvan men jag vet att han svarar bra när man rycker tussarna. Det här var en skön seger och nu siktar vi in oss på finalen i silverdivisionen om två veckor, sa Marcus Öhman.

Full kontroll i sista kurvan
Kusken Ulf Ohlsson var också full av beundran efter loppet. Inte heller han trodde att Hot Tub skulle hålla ledningen från innerspåret. Men när startbilen lämnade fältet tog hästen omgående hand om befälet. Sedan ledde Hot Tub varje meter av loppet, även om det såg krisartat ut i sista kurvan. Utvändige Taylor Boko såg ut att ha kopplat greppet och Hot Tub såg slagen ut för ett ögonblick.
- Jag tyckte ändå att jag hade full kontroll i sista kurvan. Jag vet hur bra hästen svarar när man rycker tussarna och det gjorde han även den här gången.
- Jag måste också säga att Marcus har otroligt klart för sig när han sa att hästen skulle ta ledningen, sa Ulf Ohlsson.
Hot Tub vann på tiden 1.15,2 och än lär inte sista kapitlet vara skrivet i sagan om den sexårige hingsten.

Dubbel till Björn Goop
Björn Goop tog en dubbelseger och gick därmed upp i topp av V75-ligan på totalt fyra triumfer.
Han inledde med favoriten Lukas Lupin i gulddivisionen. Björn

Lukas Lupin.  Foto: Martin Langels/ALN.
Lukas Lupin.Foto: Martin Langels/ALN.
fick en kanonstart och trots 20 meters tillägg satt han omgående i andra par utvändigt. Han blev sedan tvungen att attackera i tredjespår redan varvet kvar, men kunde ändå avgöra säkert den sista biten. Den Kari Lähdekorpi-tränade hästen svarade på nytt för en femstjärnig insats.
- Han gjorde ett otroligt tappert lopp. Det blev lite fel när Jorma körde fram utvändigt med Ebel, men samtidigt tyckte jag att jag satt så bra till och ville ha rygg så länge som möjligt.
- Vi fick sedan gå lite för tidigt och över sista bortre långsidan körde jag inte för fullt. Jag visste att vi ändå inte skulle kunna komma förbi Ebel som satt i "dödens". Lukas Lupin visade sedan otroligt stark stridmoral till slut, sa Björn Goop.

 

Fjolårets allsvenska champion avslutade sedan V75-omgången med Lobster. Efter en resa i femte par utvändigt bet spurten mycket bra för den Petri Salmela-tränade hästen. Lobster avgjorde kort före mål via en mäktig avslutning.
- Det blev långt fram för alla satt mest och bevakade sina positioner över bortre långsidan utan att köra för fullt. Vi fick en vid utgång av sista kurvan men han kopplade ändå greppet 50 meter kvar. Jag tycker att han gjorde ett mycket bra lopp, sa Goop.

"Sedinarna" vann dramatiskt lopp
Det blev även en tränardubbel till Robert Bergh, trots att han inte var på plats. Han var nämligen avstängd i tre dagar.
I kallblodsloppet vann Ulf Eriksson med Roland, vilken ägs av hockeytvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Roland vann ett dramatiskt lopp, där han efter en resa i andra par utvändigt höll på att få sina chanser spolierade 900 meter kvar. Framförvarande Hafell Kongen och Tranmälselden krokade ihop, och det var ytterst nära att de dragit med sig Roland. Nu blev hästen störd men kusken Ulf Eriksson lyckades parera det hela och smita ut i tredjespår. Däremot stördes favoriten Vinning Kos till galopp och blev hindrad.

Ner i rygg och vilade
Roland gick sedan en snabb sista bortre långsida, och kom fram utvändigt om ledande Alsaker Knekten (som hade tagit över täten in i sista sväng efter ett lopp i rygg på ledaren). Ulf Eriksson gjorde ett smart drag i slutkurvan som gick ner i rygg på Alsaker Knekten och vilade sin häst. När han sedan lyfte ut Roland in på upploppet svarade den Robert Bergh-tränade hästen genom att gå förbi till en lätt seger.
- Han blev lite ivrig och tog några galoppsteg i starten. Vi lyckades sedan komma ut i andra par utvändigt ganska snart vilket var bra, sa Ulf Eriksson.
- Sedan krokade de ihop framför oss 900 meter kvar och där kunde loppet ha blivit förstört för vår del. Som tur var klarade vi oss och det kändes bra att vi kunde gå ner och vila lite runt sista kurvan. Med en sådan här fin häst kan man egentligen bara misslyckas.

I den fjärde avdelningen skrällde Robert Bergh-hästen Showmethemoney för Håkan Skoglund. Han följde med i rygg på avancerande Jeanette Zodiac och gick invändigt om denne över upploppet. Kort före mål satte Showmethemoney nosen först och den stora överraskningen var ett faktum.

Fyra segrar till hemmalaget
Det blev totalt fyra hemmasegrar för Bergsåker på inom. Bo Eklöf inledde omgången genom att sätta dit Chip Tory efter en vass avslutning. Den sjuårige valacken - som tränas av Bergsåkersamatören Torbjörn Sahlin - var ensam på plan till slut och vann väldigt enkelt. Efter ett lopp i femte par utvändigt följde han med i ryggar ute i spåren 600 meter kvar. Och när Bo Eklöf lyfte ut sin häst för full anfallsorder 300 kvar bet det rejält.
- Det löste sig bra under slutrundan och han kändes pigg hela vägen. När jag väl lyfte ut honom fanns det inget motstånd kvar, sa Bo Eklöf.
Utdelningen på V75 blev 98.232 kronor för sju rätt.

Michael Carlsson

Bilder publicerade t o m 2006-01-28.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-01-22