2006-02-19 01:36 #0 av: ThomasH

Han gör sin sista säsong på travbanorna - General du Lupin. Tolv år gammal vann den imponerande fransmannen gulddivisionen i Gävle. - Hästen känns mer som två år än tolv..., sa segerkusken Örjan Kihlström.

Jämfört med de hästar som General du Lupin brukade möta under sin storhetstid nere på Vincennes i Paris, framstod motståndet i V75-3 på förhand mest som något slags skämt. I isande kyla och lätt snöfall tog Örjan Kihlström en lugn start och backade sig sist i kön från sitt usla utgångsläge. Attacken kom på bortre långsidan efter en rörig situation.
- Det blev tvärstopp framför mig efter 600 meter så jag var mer eller mindre tvungen att ge mig iväg. Många andra hästar hade säkert galopperat i det läget men General du Lupin är rätt säker på benen. Jag tycker att det är strongt att göra sådana här lopp vid tolv års ålder, sa Örjan Kihlström.
Det blev ett tungt lopp för General du Lupin, utvändigt om ledande Lill Adolf. I sista kurvan såg fransmannen inte alls ut som om han tänkte vara med och göra upp om segern. Sedan satte han fart. Sista biten in mot mål höll General du Lupin enkelt undan för starkt spurtande Sara Lu Hanover och Hot Tub.
- Han var ovanlig lugn i dag, såväl före, under, som efter loppet. Det var till och med så att jag blev lite fundersam på om han hade en dålig dag. Det är ju en speciell häst men peppar, peppar, så brukar han sköta sig och göra det han ska när det väl gäller, sa Örjan.

 

 Dubbelt Hultman/Kihlström
Stefan Hultman, som tränar General du Lupin, kunde glädja sig åt en dubbelseger på V75 efter att On Way Laday vunnit den avslutande avdelningen. I sulkyn än en gång - Örjan Kihlström.
- Jag är helnöjd med dagen. On Way Laday är en väldigt mysig och trevlig häst, som höll undan på upploppet trots sin lite sega stil, sa Örjan.

 Silverseger för Acclaim
Annars verkar inget kunna stoppa Håkan Erikssons femåring Acclaim. Tidigare har han tagit sina flesta segrar tack vare sin ruggiga upploppsspeed. I V75-1 gjorde "Hockey" och Acclaim tvärtom - de tryckte sönder sina motståndare från dödens.
- Den här hästen är helt sanslös. Han förvånar mig gång på gång. Det här önskar man att alla som håller på med trav någon gång får uppleva, sa Håkan Eriksson.
Men det var nära att guldet förbyttes i sand, eller i alla fall till en andraplats. Empire Dust och Örjan Kihlström fick nämligen lucka i sista sväng och avslutade mycket vasst sista biten.
- Jag blev lite rädd för Örjans häst som hade fått ett smörlopp. Men min häst försvarade sig tappert och just nu känns det bara kul, sa "Hockey", som fick se sin stjärna vinna på kanontiden 1.12,5.

 "En överlägsen känsla"
Kallblodslopp utan Järvsöfaks brukar vara lika ovissa som en vårdag i april. Kungen av kallblod, Jan-Olov Persson, trodde inför V75-5 på god segerchans med Ulsrud Igel, men han kom aldrig in i loppet. I stället fick en annan kung jubla - Hafell Kongen. Tommy Eriksson gav sin häst ett perfekt lopp i rygg på ledaren, och när luckan dök upp i sista sväng blev det aldrig riktigt spännande. Hafell Kongen tog sig lätt förbi ledande Alsaker Knekten.
- Senast blev det bara fel, då jag provade med norskt huvudlag. Nu var han som vanligt igen och det blev ett perfekt lopp. Det är en överlägsen känsla att vinna V75 och hästen är helt underbar, sa Tommy Eriksson.

Övriga vinnare var Hunted Man i V75-2 med Per Lennartsson, Symfoni Sund med Henrik Larsson i V75-4, och Black Flyer med Lars Lindberg i V75-6. Utdelningen på sju rätt blev 13 029 kronor.

Pär Andersson

Bildn publicerad t o m 2006-02-25.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-02-19