2006-04-11 21:09 #0 av: ThomasH

Gidde Palemas karriär kan ha fått ett hastigt slut. Men ägaren Karl-Erik Bender har en gnutta hopp kvar. - Är skadan läkt efter tre månader kör vi igång igen. Annars är det nog slut, säger han.

Gidde Palema med sin ägare Karl-Erik Bender och skötare Linda Björnholmen.  Foto: Thomas Blomqvist.
Gidde Palema med sin ägare Karl-Erik Bender och skötare Linda Björnholmen. Foto: Thomas Blomqvist.
Chockbeskedet spreds som en löpeld genom trav-Sverige.
Gidde Palema hade fått flera blödningar i ett gaffelband i vänster framben. En allvarlig skada som oftast innebär en lång läkningsprocess. För elvaårige Gidde Palema torde det vara små chanser att komma tillbaka.
Ägaren Karl-Erik Bender har upplevt många glädjestunder med sin stjärna. På måndagen fick han karriärens mest bittra besked.
- Jag var med när Gidde undersöktes på kliniken. Vi såg direkt att han markerade hälta när han gick på cementgolvet. Ultraljudet visade ju också på flera blödningar, berättar Bender.
- Men som vi sagt tidigare måste det gå minst 14 dagar innan det går att göra en bedömning hur allvarlig skadan är. Det går visserligen att sätta in cortison för att skingra blödningen, och det hade man kunnat göra redan i går. Men då finns risken att hästens spermier försämras kraftigt och den risken går inte att ta. Gidde har över 100 ston bokade just nu.

 

Aldrig varit hos veterinären tidigare
Enligt veterinären är den första prognosen tre till fyra månaders vila. Sedan ska hästen tränas igång ett par månader. Vill det sig illa kan läkningstiden bli ännu längre. Fast har man all tur i världen kanske, kanske, det kan gå snabbare.
- Är skadan läkt efter tre månader kör vi igång igen. Men skulle det ta mer än ett halvår är det nog slut. Det skulle innebära att Gidde inte kan starta förrän nästa år. Då är han tolv år och då får hästen gå till avel på heltid, säger Bender.
Gidde Palema är annars känd som en mycket hållbar häst. Veterinärbesöken är få under hans livstid.
- Sedan hästen kom tillbaka till Åke har han inte besökt veterinären en enda gång. Han har varit väldigt sund och frisk under hela sin karriär.
Vad säger Åke Svanstedt om det som inträffat?
- Han tyckte att Gidde kändes helt "klar" i sista sväng på Jägersro. När det var femhundra meter kvar satt han bara och funderade på när Gidde skulle sticka ifrån. Han kändes helt överlägsen då men sedan hände det inget när han begärde lite in på upploppet.
- Det lät lite i halsen på Gidde och en teori är att han inte fick tillräckligt med luft. Samtidigt är hästen ärlig och ger alltid järnet, varpå han kanske trampade fel på något sätt. Åke tyckte att han var halt efter mål, men när hästen sedan skrittades av på stallbacken gick det över.
Och vad känner du nu?
- Det är jättetråkigt, naturligtvis. Samtidigt har vi haft många glädjestunder med hästen genom åren och vi får minnas dom istället.
- Hoppet är ju det sista som överger människan och vi får se hur det ser ut om 14 dagar. Då får vi ta ställning till hur det blir i framtiden, säger Karl-Erik Bender.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-04-18.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75