2006-01-09 23:44 #0 av: ThomasH

Två hästar med mycket bra chans. En med bra chans och en outsider. Lutfi Kolgjini har laddat till Åbys tävlingar med V75-Mästaren. - Fast egentligen skulle jag velat ha med Vamos i det loppet, säger "Ludde".

Fjolårets främsta kuskar inom V75 gör på lördag upp i V75-Mästaren. En av deltagarna är Lutfi Kolgjini, som har kvalificerat sig via 13 V75-segrar under fjolåret. Kolgjini, som i helgen fick pris på Jägersros egen travgala, där han fick mottaga inte mindre än tre utmärkelser. Han blev vald till Årets Tränare på Jägersro, och fick även hämta pris för Årets tvååring Glen Kronos, samt Årets treåring Olimede.
- Det var mycket trevligt. Men jag är ändå inte helt nöjd med fjolåret. Vi tappade nästan fem miljoner kronor i inkörda pengar mot året innan.
- Det fanns ingen Revenue i stallet och sedan hade vi stolpe ut i en del större lopp. Jag tycker också att det var för många dåliga dagar för de bra hästarna, säger Lutfi Kolgjini.

 

Fler segrar än i fjol
Trots "Luddes" klagomål ska ändå sägas att stallet inbringade elva miljoner kronor i inkörda pengar. Och när det gäller antalet segrar så ökade faktiskt dessa gentemot året innan. Det blev totalt 116 vinster mot 93 för år 2004.
- Jo, förvisso, men det är ändå pengarna som räknas. Det gäller att köra in så mycket som möjligt till hästägarna.
- Däremot är jag väldigt nöjd med 13 segrar på V75, säger han.
Hur är läget med superlöftet Glen Kronos?
- Det är bara bra. Glen Kronos är en fantastisk talang som var riktigt fin vid senaste segern. Nu vintertränas han och sedan siktar vi på årsdebut i slutet av mars.
Och Olimede?
- Han är hemma nu ifrån Frankrike och är också igång med vinterträningen. Jag ska ge honom en rejäl grund att stå på inför kommande säsong, och även där så siktar vi på start i slutet av mars.
Hur ser det ut annars i stall Kolgjini?
- Jag tycker att det ser mycket bra ut. Vi har drygt 130 hästar i träning varav 60 är nyblivna tvååringar och 35 är tre år gamla. Det är jättefina unghästar och stallet står väl rustat för att få en ännu bättre säsong i år, säger "Ludde".

"Passar bra med Jan-Olov Persson"
På lördag har alltså Jägersro-tränaren laddat på Åby. Kolgjini har sex egentränade hästar till start och kommenterar dem så här:
- Face The Evil (V75-1) är fint i ordning och jag tycker att han är väl så bra som de andra i loppet här. Det har han visat flera gånger. Senast galopperade hästen när han skulle accelerera men annars kändes han fin. Gången innan var han bra vid seger från "dödens". Jag tycker att det ser ut som en god chans, men ändå ingen toppchans.
- Lill Adolf (V75-1, körs av Jan-Olov Persson) är lite grann som ett kallblod att köra de första 50 metrarna, så det passar bra med Jan-Olov Persson som kusk. Hästen trivdes inte nere i Frankrike men har hittat sig själv igen sedan han kom hem. Nu är han pigg och glad och var bra vid segern senast. Då avslutade han med 13,5 sista varvet. Jag bedömmer inte att han kan ta in 20 meter på Face The Evil.

"Ridtränas bara mellan loppen"
- Absolut Chili (V75-2) är en gedigen häst som var bra vid segern senast. Jag kan inte bedöma motståndet här och har svårt att sätta in honom i loppet. En outsider på den fina formen och ett streck om man garderar kan han vara värd.
- Vamos (V75-6) har mycket god form vilket han har haft en längre tid. Egentligen hade jag velat haft med honom i V75-Mästaren, men eftersom hästen är så dum i volten får han hålla sig till bilstart. Han ridtränas bara mellan loppen för det går inte att träna honom på vanligt sätt. Kör man honom i lag med andra hästar så bara rusar han iväg. De krafterna får han spara till loppen istället och nu blev läget perfekt med spår två bakom bilen. Han bör ha en mycket god vinstchans.

"Jättefin i fredagsjobbet"
- Maxi Lotus (V75-6, körs av Per Nordström) har faktiskt piggnat till rejält på slutet. Det är en gedigen häst även om han inte är någon storstjärna. Han slår inte Vamos och kan det bli en tredje, fjärdeplats får vi vara nöjda.
- Symfoni Sund (V75-7) hade en halsinfektion i senaste starten så hon är förlåten. Nu har hon återhämtat sig och kändes jättefin i fredagsjobbet. Förutsättningarna nu kan inte bli bättre med innerspår bakom bilen över kort distans. Hon är vesselsnabb den första biten och jag tror inte att någon tar ledningen från oss. Jag tycker att Symfoni Sund ska ha en mycket bra vinstchans, säger Lutfi Kolgjini.
Och hur sammanfattar vi det här?
- Vamos och Symfoni Sund har mycket bra vinstchans.
- Face The Evil har bra chans och Absolut Chili är en outsider.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-01-16.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-01-09