2006-02-06 22:10 #0 av: ThomasH

Stall Goop har tre V75-hästar på lördag - Björn Goop kör ingen av dem. I stället får King Sunflower, Je t'Aime Blanche, och Luckytobeborn en reserv i sulkyn. En reserv med 6 437 kusksegrar bakom sig. - Numera kör jag enbart när det passar, säger 62-årige Olle Goop.

I fjol körde Olle Goop 620 lopp, vilket är mycket för de flesta av landets travkuskar. Ändå var det under 2005 som Sveriges segerrikaste kusk genom tiderna på allvar trappade ned. Tävling byttes allt oftare ut mot träning. Storlopp ersattes av snabbjobb.
- Jag trivs utmärkt med hur det fungerar nu. Björn kör ju mycket fler lopp än mig, och jag hoppar bara in när det passar. I stället kan jag vara hemma och träna mer än tidigare, säger Olle.
 Händer det någon gång att du blir avundsjuk på Björn och längtar tillbaka till tiden då du dominerade travbanorna?
- Nej. Absolut inte. Björns alla framgångar är det roligaste man kan uppleva som tränare. Dessutom blir det bara mer och mer lunchtrav, och då krävs det att någon är hemma och sköter träningen. Men jag tänker inte lägga av helt som kusk än.

 

 Hambletonian-vinnare 2007?
Att det varje år kommer fram minst en ny unghäststjärna från stallet är en regel utan undantag. För två år sedan var det Conny Nobell, i fjol hette hon Joy Ås. Nu ryktas det om en nybliven tvååring som om ett och ett halvt år ska kopiera Scarlet Knights bedrift från 2001 och vinna världens mest penningstarka travlopp, Hambletonian.
- Haha. Ja, han är anmäld till "Hambot" men det är mera från den skämtsamma sidan. Lovelorn heter i alla fall hästen och vi hoppas att det kan bli något av honom, säger Olle Goop.
 Hur ser det ut bland årets treåringar?
- Det finns en hel del att hoppas på, bland annat några amerikanska unghästar som ser bra ut. Mest lovande kanske ändå Mellby Quantas är. Han har gjort två starter hittills och det är ett ämne som kan räcka långt.

 Huvudroll på V75
På lördag är Olle Goop en av V75-omgångens nyckelkuskar. På hemmabanan Åby kör han fyra hästar inom V75-spelet, varav tre stycken är åt det egna stallet. Bäst chans ser det på förhand ut för sexårige Luckytobeborn i den sista avdelningen. En häst som kommer med två raka segrar.
- Han har i alla fall det bästa läget av mina hästar och har gått bra den senaste tiden när han har fungerat. Den här gången tycker jag också att han står bra inne i loppet, säger Olle.
 Varför kör du stallets hästar på lördag i stället för Björn?
- Björn hade erbjudande om att köra andra hästar i samma lopp, och då passade det bra för mig nu när V75 körs på Åby.
 Vad säger du om dina övriga V75-chanser?
- Stenåsens Winny (V75-2) är jämn och fin, men möter ett lite tuffare gäng nu än tidigare. Dessutom är läget inte särskilt kul. Vi får göra så gott det går.
King Sunflower (V75-4) har fin form så det var synd på läget. Han kom till oss när Veijo slutade, och det märks att det finns kapacitet i hästen.
Je t'Aime Blanche (V75-5) gör bra lopp hela tiden och kommer alltmer. Tyvärr är hon långsam ut och får ofta tunga lopp utvändigt om ledaren. Styrkan finns där men hon kanske saknar den riktiga speeden.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-02-13.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-02-06